192 pregleda
Nino Marić u rubrici Financije od Nino Marić (15.5k bodova)

Tko je novi predsjednik uprave SKDD CCP?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

Ante Romić na čelu Uprave SKDD-CCP-a

Nakon što je u listopadu ove godine Hanfa izdala odobrenje tvrtki SKDD-CCP Smart Clear d.d. za pružanje usluga središnje druge ugovorne strane, tvrtka osnažuje svoj tim dovođenjem Ante Romića na čelno mjesto u Upravi. Uvođenjem CCP-ja kao modela poravnanja, s licencom izdanom na temelju pozitivnog mišljenja kolegija regulatora (HANFA, ESMA, HNB i ECB), Republika Hrvatska je ušla u ekskluzivno društvo sada ukupno 14 CCP-jeva koji osiguravaju najbolju praksu tržišne infrastrukture najrazvijenijim tržištima EU.

Nakon odluke Nadzornog odbora SKDD-CCP Smart Clear d.d. (SKDD-CCP) i suglasnosti Hanfe, gospodin Ante Romić službeno je 3. prosinca 2021. postao predsjednik Uprave SKDD-CCP-ja. Gospodin Romić posjeduje višegodišnje iskustvo u hrvatskoj i inozemnoj financijskoj industriji, kao i razvojnim projektima CCP-jeva u zemlji i inozemstvu, a upravo je on autor modela upravljanja rizikom SKDD-CCP-a.

„Iznimna je čast primiti povjerenje za upravljanje jednom od ključnih institucija tržišta kapitala, koja će po početku rada donijeti brojne pogodnosti za sve sudionike, u smislu operativne efikasnosti, smanjenja rizika, kao i platforme daljnjeg razvoja. Iskreno vjerujem da će tržište u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti činjenicu da je ovako napredna infrastruktura, u razvojnom, regulativnom i operativnom smislu, u potpunosti razvijena unutar SKDD Grupe i krojena za potrebe domaćeg tržišta, te da će kao poluga daljnjeg razvoja i produbljivanja ponude, etablirati Zagreb kao financijsko središte. Zahvaljujem se Nadzornom odboru na čelu s gospodinom Čovićem na ukazanom povjerenju, čestitam projektnom timu i dosadašnjoj Upravi društva i SKDD Grupe na ishođenju licence, te svi dionicima ovog procesa, a poglavito Hanfi na znanju, trudu i energiji uloženoj u ovaj projekt“, kazao je gospodin Romić.

Dobrodošlicu na čelno mjesto SKDD-CCP-ja gospodinu Romiću su izrazili članovi Uprave SKDD-a, gospodin Stjepko Čičak i gospođa Dora Matošić, kao i predsjednik Uprave Fine i predsjednik Nadzornog odbora SKDD-a Dražen Čović.

„Izrazito smo ponosni na uspješno okončanje ovog višegodišnjeg projekta koji, osim navedenih benefita za tržište kapitala, otvara i perspektivu uvođenja novih proizvoda, što će pozitivno utjecati na sveukupnu aktivnost i efikasnost financijskog sustava Hrvatske. Također smo ponosni i na činjenicu da je model upravljanja rizikom izrađen interno, i to upravo pod vodstvom gospodina Romića, tada u funkciji glavnog menadžera za upravljanje rizicima, pri čemu je isti pozitivno ocijenjen od strane kolegija regulatora (ECB, ESMA, HNB i HANFA). Uvjereni smo kako će se pod vodstvom gospodina Romića razvoj CCP-ja dodatno dinamizirati. Pružit ćemo mu svu podršku u realizaciji zajedničkih projekata i ciljeva“, izjavio je gospodin Dražen Čović.

Pritom je zahvalio Hanfinom timu na podršci i izvrsnoj suradnji koja će se nastaviti i na drugim razvojnim projektima, a posebice je zahvalio ravnatelju dr. Anti Žigmanu bez čije suradnje i profesionalizma ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati.

SKDD-CCP Smart Clear d.d. (CCP) je tvrtka kćer Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (SKDD) kojeg je Financijska agencija (FINA) većinski dioničar, a osnovana je radi prijenosa poslova poravnanja transakcija financijskih instrumenata, sukladno Uredbi 648/2012 (EMIR). S obzirom na to da središnje druge ugovorne strane CCP posreduju između drugih ugovornih strana na tržištu i osiguravaju uspješnu namiru obveza koje proizlaze iz kupoprodaje vrijednosnica, CCP predstavlja faktor stabilnosti i smanjenja sistemskog rizika. Početak rada novog sustava poravnanja planiran je za 3. siječnja 2022. godine.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...