181 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
Koliko je epoksi smola štetna za čovjeka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić [Superaktivan] (2.7k bodova)
uređen od Ana Jelić

Epoksi smola je kemijski polimer, koji uglavnom služi kod antikorozijske zaštite, premazivanje metala, električnu izolaciju i zaštitu od morske vode, za boje i premaze... Budući da se sastav eposki smola razlikuje ovisno o njihovoj namjeni, njihova štetnost za zdravlje varira.

Tekuća epoksidna smola je uvijek otrovna, dok nakon stvrdnjavanja više nije. Stoga je potrebno držati se određenih mjera opreza prilikom uporabe epoksi smole:

  • nositi zaštitnu masku
  • koristiti zaštitne naočale
  • nositi zaštitne rukavice (rukavice od lateksa NE štite od eposkidne smole)
  • izbjegavati kontakt s kožom

Izravni dodir s tekućom epoksi smolom štetniji je od udisanja samih para. Karbolna kiselina iz epoksi smole može pri dodiru uzrokovati kemijske opekline. Osim toga može uzrokovati iritacije očiju i kože, osipe i otekline. Pri udisanju štetnih plinova, može doći do astmatičnih reakcija, otežanog disanja i bolesti dišnih puteva. Također su moguće posljedice nadraženosti očiju, krvarenja i curenja nosa.

Reakcija između smole i učvršćivača stvara toplinu. Miješanjem prevelikih količina ili korištenjem pogrešnog omjera nastaje opasnost od štetnih para. Zato je važno pridržavati se uputa proizvođača i poduzeti sve mjere zaštite.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...