207 pregleda
Nino Marić u rubrici Osobni razvoj od Nino Marić (15.8k bodova)

Zašto postati vegan i prihvatiti veganstvo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato (7.9k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Veganuary – za dobar početak godine

Pet savjeta kako što lakše upoznati veganstvo u siječnju

Iako su blagdanski dani lagano iza nas, još uvijek imamo cijeli mjesec slavlja, ali i priliku da 2022. godinu započnemo zdraviji, vitalniji i suosjećajniji! Za vegane, ekološke aktiviste i sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima još jedno dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuary-ju.

Veganstvo ima dalekosežni utjecaj na život pojedinca, druga bića i svijet u kojemu živimo. Zato o veganskoj prehrani u siječnju razmišlja više od pola milijuna ljudi! Naime, prošle godine 500.000 zainteresiranih odazvalo se na poziv svjetske organizacije Veganuary za prelazak na veganstvo. Taj zanimljivi program poziva sve da se okušaju u veganstvu tijekom siječnja i ima veliku podršku poznatih ambasadora. Ove godine podršku su prvi put dale Venus Williams, Jane Goodall i Joanna Lumley, a ranije su na izazov pozivali Bryan Adams i gradonačelnik New Yorka Eric Adams. Svi oni ustupili su svoje najdraže recepte za besplatnu kuharicu, koja je dostupna na www.veganuary.com.

Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i donosi pet odličnih savjeta uz koje su promjene lake:

  1. Veganizirajte omiljene recepte: Potpuno eliminiranje životinjskih proizvoda nije teško uz činjenicu da se uopće ne morate odreći okusa i tekstura koje volite. U većini trgovina postoji mnogo kvalitetnih i finih veganskih sireva, salama, jogurta, slatkiša i svega na što ste naviknuli, a sastojci koji daju teksturu i poseban okus određenim jelima (npr. jaja ili riba) lako se mijenjaju biljnim namirnicama. Opskrbite se njima!
  2. Pozovite ukućane ili prijatelje da vam se pridruže: Veganska hrana još je ukusnija kada se dijeli! Podijelite vašu ideju o izazovu s prijateljima i članovima obitelji i neka vam veganstvo bude i prilika za povezivanje. Razgovarajte o uvjetima u kojima životinje žive, ekologiji i zdravlju, šopingirajte, kuhajte, pijte kavicu s biljnim mlijekom i uživajte u novim okusima.
  3. Počastite se naručenim veganskim jelom: Ponuda veganskih jela u restoranima, slastičarnicama, lancima brze prehrane i pekarnicama nevjerojatno je šarolika i sve veća! Bilo da želite probati veganski burger, pizzu ili veganski wok, priuštite si odmor od kuhanja i planiranja bar jedan dan. Zaslužili ste.
  4. Pročitajte neku od knjiga s temom veganstva ili pogledajte dokumentarac: Vrlo je vjerojatno da vam je sve vezano za veganstvo novo i da imate još mnogo upitnika iznad glave – od toga je li veganski proizvod i onaj koji sadrži naputak da ima mlijeka u tragovima do toga da vam nije jasno zašto med nije veganski. Pročitajte online ili tiskanu knjigu o veganstvu, svratite do knjižnice Prijatelja životinja ili pogledajte neki od filmova na njihovu YouTube-kanalu. Svakako ćete naučiti puno toga.
  5. Povežite se s onima koji izravno profitiraju od vaših pozitivnih odluka: Ako ne možete posjetiti neka od naših utočišta za životinje s farma, poput utočišta Plavi križ blizu Zagreba ili našičke Farmice, to vas ne sprječava da upoznate njihove štićenike. Lajkajte na Facebooku njihove stranice i saznajte kako se igra Borna, najsretniji telić u Hrvatskoj, zašto ovca Eva misli da je pas, što vole jesti svinje Lajka, Luna i Bela i u koga se zaljubio magarac Miško. Lajkajte i strana utočišta poput Edgar's Mission ili Esther the Wonder Pig.

Prijatelji životinja ovaj mjesec obilježit će kao mjesec pozitivnih promjena. :)

Ana Primorac od Ana Primorac (5.3k bodova)
Za veganstvo baš trebaš imati želudac
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija (3.8k bodova)
Vegani ne stare - oni venu. :D
+10 glasa
Redakcija od Redakcija (144k bodova)
prikazano od Znatko

Kako prigrliti veganstvo?

Veganskim načinom života čuvamo klimu, rijeke i oceane, šumu i divljinu, životinje i ljude

Prijatelji životinja povodom ispraćanja mnogima mrske 2021. godine napominju kako su ovu godinu obilježila dva velika, goruća svjetska problema: klimatska kriza i pandemija koronavirusa. Budući da jedenje mesa uvelike pridonosi pogoršanju oba spomenuta problema, veganstvo je najbolja novogodišnja odluka koju svaki pojedinac može donijeti. Veganstvom izravno utječemo na smanjenje emisije metana i ugljičnog dioksida, sječu prašuma, uporabu pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje, a i sprječavamo pojavu novih pandemija jer smo upravo našim uplitanjem u prirodni svijet, te smještanjem životinja u neprirodne, nehigijenske i ekstremne uvjete postali meta mutiranih i smrtonosnih bolesti.

„Ako želite usvojiti neke nove zdrave navike ili učiniti nešto pozitivno za svijet znajte da niti jedna odluka po svom ogromnom pozitivnom utjecaju ne parira odluci o prelasku na veganstvo. Samo jednim potezom, odnosno izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane možete pomoći svojemu zdravlju, svjetskoj klimi, rijekama i oceanima, šumi i divljini, životinjama i drugim ljudima.“

...izjavili su Prijatelji životinja i pozvali sve da zakorače u novu godinu s pozitivom u mislima, te dodali:

„I malim koracima možete mijenjati svijet oko sebe. Biranjem veganskih proizvoda, onih koji nisu testirani na životinjama, nenošenjem krzna, kože, svile, perja ili vune, neposjećivanjem zooloških vrtova, izbjegavanjem jednokratne plastike, nekorištenjem pirotehnike te nekupnjom životinja i udomljavanjem direktno doprinosimo stvaranju suosjećajnijeg društva.“

Prijatelji životinja pozivaju sve da s novom godinom započnu Vege izazov koji se nalazi na www.veganopolis.net i na mjesec dana pokušaju biti na veganskoj prehrani. U tome će im pomoći korisni savjeti, recepti i zanimljivosti koje će svaki dan dobivati na svoj e-mail. Smatraju da treba dati šansu, kako ukusnim veganskim jelima, tako i načinu razmišljanja da su svi životi jednako važni.

A ukoliko netko treba ideje za pripremu zanimljive klope za doček Prijatelji životinja pripremili su na www.prijatelji-zivotinja.hr recepte za veganski finger-food uz isprobani recept za sarmu bez mesa u kojoj će svi uživati neovisno o načinu prehrane.

Prijatelji životinja svima žele dobar provod uz zvuk dobre glazbe i krčkanja dobrog veganskog jela umjesto zvuka petardi te puno sreće i uspjeha u novoj 2022. godini.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 13.01.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato (7.9k bodova)
1 odgovor
Mia Marijanović 15.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Mia Marijanović (9.4k bodova)
1 odgovor
Ivana Mačić 23.06.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Mačić (8.0k bodova)
2 odgovora
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Ivana Basar 08.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar (3.9k bodova)
2 odgovora
Ivana Ivić 26.11.2020. pitanje u rubrici Odjeća i obuća od Ivana Ivić (156 bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...