235 pregleda
Marija Miha u rubrici Priroda od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.2k bodova)

Kako će DHMZ 2022. godine obilježiti Svjetski meteorološki dan (23.03.) i Svjetski dan voda (22.03.)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (29.9k bodova)
odabran od Marija Miha
 
Najbolji odgovor

U petak, 25. ožujka 2022. godine, u Zagrebu održat će se svečani program obilježavanja "Svjetskog meteorološkog dana" i "Svjetskog dana voda"

U uvodnom dijelu svečanosti okupljenima će se obratiti glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan-Picek te izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak te drugi uvaženi gosti i partneri.

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana "Rano upozorenje i djelovanje" naglasak stavlja na važnost hidrometeoroloških i klimatoloških informacija za učinkovitost sustava ranog upozorenja koji štiti ljudske živote, materijalna dobra i okoliš od ekstremnih vremenskih pojava.

Svjetski dan voda ove godine motom "Podzemne vode - učinimo nevidljivo vidljivim" želi osvijestiti ključnu ulogu podzemnih voda koje utječu na svaki aspekt naših života.

Stručnjaci i znanstvenici DHMZ-a održat će predavanja u kojima će se osvrnuti na ulogu kvalitetnih i pravovremenih informacija za učinkovitost sustava ranog upozorenja, predstaviti aktivnosti, strukturne projekte, nove tehnologije i istraživanja DHMZ-a koja doprinose unapređenju sustava, kao i vrste te procedure upozorenje koje izdaje DHMZ i koji su važni za sigurnost građana, zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i održivost gospodarskog razvitka.

Ovom prigodom predstavit će se i prvi Agroklimatski atlas Hrvatske koji je važan doprinos agrometeorologa i klimatologa DHMZ-a uravnoteženom razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane te zaštite šuma od požara osobito u kontekstu prilagodbe zajednice na očekivane učinke klimatskih promjena.

Na kraju svečanosti uručit će se priznanja Hrvatskog meteorološkog društva i odati priznanje DHMZ-a zaslužnim neprofesionalnim meteorološkim i hidrološkim motriteljima.

Više informacija o glavnim naglascima predavanja, predavačima te zanimljivostima vezanim za ovogodišnje teme Svjetskog meteorološko dana i Svjetskog dana svakodnevno ćemo objavljivati na web stranicama DHMZ-a (meteo.hr) na adresi:

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...