Ana Pilato u rubrici Obrazovanje od Ana Pilato

Kako je bilo na edukativnom druženju WINE ENOGASTRO VIP EVENT u Novigradu 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Edukativno druženje u Novigradu za bolji turizam i gastronomiju

WINE ENOGASTRO VIP EVENT 2022 - ZADAR

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca

Nakon četiri uspješno organizirana eventa u ovoj godini – u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci, 31.ožujka 2022. održao se i peti u Novigradu. Vjerojatno ne i posljednji u ovoj godini. Ovaj već nadaleko poznati WINE ENOGASTRO VIP EVENT svim svojim posjetiteljima predstavio je mnoštvo proizvođača sa naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete te mnogobrojne zanimljive radionice.

Unatoč vrlo lošem vremenu i jakoj kiši odaziv je bio fantastičan, a odazvalo se jako puno vrhunskih ugostitelja i hotelijera. Gosti su imali jedan mali poseban „uvjet” od organizatora prilikom dolaska na event a to je da dođu sa pozitivnom energijom. Mnogobrojni gosti su i poslušali i popunili dvorane i restoran do posljednjeg mjesta i uživali u eventu tokom cijeloga dana do kasno u noć.

 • Od 13 sati, nakon prijave gostiju i pića dobrodošlice započelo je otvaranje konferencije i druženje uzvanika sa izlagačima te kušanje samih proizvoda. Prilikom otvorenja predstavio nam se Chef Hotela Nautica a odmah poslije njega i Srednja ugostiteljska škola Buje.
 • U 14.45 sati niz radionica otvotio je sommelier Siniša Škaberna s degustacijskom radionicom “Slike novigradskih malvazija”, a potom su posjetitelji od direktora i vlasnika marketinške agencije Atauctus, Josipa Ukalovića doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.
 • U 15. 30 sati započela je prava poslastica od radionice. Naime, urednik portala Bookaleta, Davor Šišović predstavio je publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće koje je sljubio sa Patinskim malvazijama.
 • Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog pri čemu joj se pridružio vlasnik vinarije čija su se vina točila, Rino Prelac.
 • Uslijedila je kratka stanka između prvog i drugog djela radionica koju su posjetitelji iskoristili za ponovno druženje s vinarima i vlasnicima malih OPG-ova, kušanju njihovih proizvoda, sklapanju poslova i prijateljstava koja će sigurno potrajati još mnogo godina.
 • Osim toga u toj pauzi imali smo priliku uživati delicijama i jelima koje je pripremio PIK-ov Chef Marko Lučić, kuhari Hotela i restauranta Nautica i Srednje ugostiteljske škole Poreč.
 • Drugi dio radionica otvorila je članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre, Tina Šugar Korda koja je pričala o projektu “ConsumeLess plus – Less is more”.
 • A nakon toga počela je degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker iz Kutjeva pričao kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorta u ovome kraju.
 • Potom je F&B Manager i sommelier Josip Orišković je oduševio svojom prezentacijom što je sve potrebno da bi bio dobar F&B menager hrane i pića i unaprijedio ponudu hrane i pića. A nakon tako lijepe teme publika je usmjerena sa mislima na ekološku proizvodnju zadarske vinarije Škaulj o kojoj je pričala sommelerka Ines Matić Matešković.
 • Zatim je od 18:30 vrhunski ugostitelj i sommelier Mario Meštrović pričao nam o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu.
 • U posljednju malo drukčiju radionicu – naime radilo se o pivu, uveo nas je Claudio Rossi i predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča.
 • Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održala se degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike s menijem u 6 slijedova.

Meni od 6 slijedova vrlo kvalitetnih jela koji su pripremali Chef Damir Modrušan, Chef momjanske konobe Rino Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov Chef Marko Lučić i kuhari hotela i restorana Nautica (Hama u sous vidu – Cromaris, palenta sa crnim tartufom – Istra Tartufi, odkošteni pileći batak i zabatak u sous vidu -PG Orehovec, marinirani kare – PIK Vrbovec, Ragu od istraskog pulića / magarca s istarskom paštom – Konoba RINO i Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu – Histris i Tartufi Istra). Sva ta jela sljubljivana su sa vinima Cosseto, Sosich wines, Ščurek vinima, vinima Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja je Dantes sa svojim timom agencije Ricerca Mercato, a glavni partner projekta je Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula i pokroviteljima: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Slična pitanja

1 odgovor 417 👀
1 odgovor 469 👀
2 odgovora 277 👀
1 odgovor 327 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...