51 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.2k bodova)

Kako je počeo Globalni seminar Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju u Dubrovniku 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (28.0k bodova)

Više od 350 predstavnika regulatora osiguranja iz 70 država posjetilo Dubrovnik

“Globalni seminar” Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (International Association of Insurance Supervisors IAIS) prvi se put održava u Dubrovniku 16. i 17. lipnja 2022. te je okupio više od 350 sudionika iz 70 država širom svijeta. Domaćin je ovogodišnje IAIS-ove konferencije Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Riječ je o jednom od najvažnijih godišnjih susreta nadzornih tijela iz područja osiguranja, predstavnika tržišta osiguranja i drugih zainteresiranih dionika, a ovo je prvi IAIS-ov događaj uživo nakon što je COVID-19 proglašen svjetskom pandemijom.

Sve sudionike događanja uvodno su pozdravili predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

Regulatori ove godine u Dubrovniku raspravljaju o glavnim izazovima industrije osiguranja koji ih očekuju u budućnosti. Svjetsko tržište osiguranja već je doživjelo velike promjene zbog pandemije, a sada se suočava s klimatskim, kibernetičkim, operativnim i drugim rizicima. Također, jedna od tema o kojima će sudionici raspravljati jest kako osiguranja mogu pružiti podršku održivoj i zelenoj ekonomiji te kako odgovoriti na socijalne promjene, kao i zaštita i veća edukacija potrošača financijskih usluga. Kroz panel rasprave regulatori će razmijeniti iskustva i zaključke o primjeni smjernica uključenih u tzv. Insurance Capital Standard (ICS), koje su temelj novih regulatornih pravila za bolje praćenje globalne razine solventnosti na svjetskom tržištu osiguranja.

Glavni tajnik IAIS-a Jonathan Dixon tim je povodom posebno istaknuo važnost globalne suradnje: „Istinska korist globalne suradnje i važnost koordiniranog odgovora nadzornih tijela u kriznim vremenima pojačano su dospjeli u fokus tijekom pandemije i rata u Ukrajini te tijekom porasta inflatornih pritisaka. Radujemo se što ćemo na prvom globalnom sastanku uživo u posljednje dvije i pol godine imati priliku iznova se povezati s našim članovima i dionicima, nastavljajući tako jačati našu snažnu globalnu zajednicu.”

Bit će to jedinstvena prilika za razmjenu znanja i iskustava stručnjaka za nadzor osiguranja širom svijeta, od europskih država poput Austrije i Švicarske, do SAD-a, Južne Afrike, Japana i drugih.

Kao članica IAIS-a Hanfa aktivno sudjeluje u aktivnostima tog međunarodnog udruženja, a predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman član je njegova Izvršnog odbora kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja) te je ove godine Hanfa izabrana i za domaćina ovog važnog godišnjeg okupljanja osigurateljne industrije.

„Uz trenutačne izazove zbog inflacije i rasta kamatnih stopa sektor osiguranja diljem svijeta i u Hrvatskoj suočava se s velikim promjenama i rizicima koje donose vremenske neprilike zbog globalnog zatopljenja. Također je izložen i sve učestalijim kibernetičkim napadima na IT sustave privatnog i javnog sektora. U tim okolnostima osiguranja će morati ponuditi odgovarajuća rješenja za gospodarstvo i potrošače te istovremeno educirati korisnike kako bi podigli svijest o zaštiti svoje imovine i poslova od potencijalnih gubitaka. Osiguranja više neće pokrivati samo izolirane fizičke, već i sustavne rizike. Regulatori diljem svijeta pratit će nove modele pokrića, a da istovremeno u takvim promjenama društva za osiguranje ostanu stabilna i sigurna“, istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Pritom je dodao da je sektor osiguranja u Hrvatskoj dosad uspješno odgovorio na izazove pandemije i potresa, ostao visoko kapitaliziran, likvidan i stabilan te razvio digitalnu komunikaciju s potrošačima. 

„Sljedeće godine,“ ističe Žigman, „osiguratelje u Hrvatskoj očekuju dvije velike promjene – novo računovodstveno izvještavanje prema regulativi IFRS 17 i uvođenje eura, za što će domaće tržište biti spremno uz zadovoljavajuću razinu solventnosti.“

„Svi smo svjesni da sektor osiguranja ima značajnu ulogu u gospodarstvu zemlje, ali postoji potreba za daljnjim razvojem njegove jačajuće uloge u gospodarstvu, posebno u tranziciji na održivo gospodarstvo. Industrija osiguranja trebala bi sudjelovati u financiranju oporavka nakon pandemije, dovršavanju Unije tržišta kapitala i postizanju ciljeva europskog zelenog plana“, izjavila je u uvodnom obraćanju izaslanica ministra financija Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju Ministarstva financija.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...