Monika Kiris u rubrici Politika od
tagovi uređeni od Monika Kiris

Kako je SAD prekršio suverenitet Kine u 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi dao je izjavu o kršenju suvereniteta Kine od američke strane

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je kako je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Pelosi zanemarila ozbiljno pregovaranje kineske strane i drsko posjetila Tajvan. Tim je činom ozbiljno prekršeno načelo Kine, zlonamjerno narušen suverenitet Kine i otvoreno provedena politička provokacija, što je, prema Wang Yi-u, izazvalo snažno ogorčenje kineskog naroda i veliko protivljenje međunarodne zajednice. Izjavljuje kako to još jednom dokazuje da su neki američki političari postali "problematični" u kinesko-američkim odnosima, a SAD su postale "najveći saboter" mira i regionalne stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Navodi i kako SAD ne bi trebao imati iluziju opstruiranja kineskog velikog ujedinjenja. Tajvan je, tvrdi Yi, dio Kine. Ostvarenje potpunog ujedinjenja zemlje trend je vremena i povijesna nužnost. Kina nikada neće ostaviti prostora za separatističke snage "tajvanske neovisnosti" i uplitanje vanjskih snaga. Bez obzira na to kako američka strana podržava "tajvansku neovisnost", na kraju će biti osuđena na neuspjeh, što će samo ostaviti ružnije zapise u povijesti Sjedinjenih Američkih Država koji se grubo miješaju u unutrašnje poslove drugih zemalja.

„Pitanje Tajvana nastalo je zbog slabosti i kaosa zemlje u povijesti, a sigurno će se završiti nacionalnim pomlađivanjem u budućnosti“, tvrdi Wang Yi.

Kina smatra kako Sjedinjene Američke Države ne bi trebale imati iluzije o potkopavanju kineskog razvoja i revitalizacije jer je Kina već našla pravi put razvoja u skladu s vlastitim nacionalnim prilikama. Pod vodstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza čine velike korake prema modernizaciji kineskog stila. Razvoj zemlje i nacije stavljaju na temelju vlastite snage i spremni su mirno koegzistirati i razvijati se zajedno sa svim zemljama, ali nikada neće dopustiti nijednoj zemlji da potkopa njenu stabilnost i razvoj.

„Izazivanje problema po pitanju Tajvana, pokušaj odgode razvoja i rasta Kine i potkopavanje mirnog uspona Kine potpuno su uzaludni i sigurno će biti osuđeni na bijedni neuspjeh“, kaže Wang Yi.

Tvrdi i kako SAD ne bi trebao maštati o manipuliranju geopolitičkim igrama jer su traženje mira, traženje stabilnosti, promicanje razvitka i težnja za zajedničkim koristima opće težnje zemalja regije.

„Uvođenjem tajvanskog pitanja u svoju regionalnu strategiju, američka strana igra ulogu u napetostima i izazivanju sukoba, što se protivi trendu regionalnog razvoja i u suprotnosti je s očekivanjima stanovnika azijsko-pacifičke regije, što je vrlo opasno i glupo. Načelo Kine postalo je osnovna norma međunarodnih odnosa i sastavni je dio međunarodnog poretka nakon Drugog svjetskog rata. Ono što američka strana mora učiniti jest odmah prestati kršiti svrhe i načela Povelje UN-a i odmah prestati igrati "kartu Tajvana" kako bi poremetila azijsko-pacifičku regiju. “, priopćuje Wang Yi.

Prema Wang Yi-u, SAD tvrdi da Kina eskalira situaciju, ali najosnovnija je činjenica da je američka strana prvo isprovocirala kinesku stranu po pitanju Tajvana, flagrantno kršeći njen suverenitet i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, SAD tvrdi da postoji presedan za posjet Tajvanu predsjednika Kongresa, ali najosnovnija istina je da se pogreške iz prošlosti ne mogu koristiti kao izgovor za njihovo ponavljanje danas. Wang Yi je izjavio i da SAD tvrdi da dioba vlasti ne može vezati parlament, ali da je najosnovnija norma međunarodnog prava da Sjedinjene Američke Države moraju ispuniti svoje međunarodne obveze, posebno važni političari ne mogu djelovati nepromišljeno. SAD također tvrdi da je kineska težnja za ponovnim ujedinjenjem "prijetnja" Tajvanu, ali Wang Yi kaže da je najosnovnija logika da je Tajvan neotuđiv dio kineskog teritorija te da je pitanje Tajvana u potpunosti unutrašnji posao Kine. Kina, prema Wang Yi-u, čuva teritorijalnu cjelovitost i protivi se nacionalnoj secesiji  legalno i racionalno.

„Želio bih naglasiti da je stup mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu načelo jedne Kine, a prava "zaštitna ograda" za miran suživot između Kine i Sjedinjenih Američkih Država su tri zajednička priopćenja. "Oslanjanje na Sjedinjenih Američkih Država i traženje neovisnosti" slijepa je ulica, a "korištenje Tajvana za kontrolu Kine" osuđeno je na neuspjeh. Suočeni s velikom nacionalnom pravednošću nacionalnog ujedinjenja, Kinezi imaju okosnicu ne vjerujući u zlo i ne bojeći se duhova, ambiciju da se ne zastrašuju i nadvladavaju, odlučnost svih ljudi da se ujedine kao jedno te sposobnost odlučne obrane državnog suvereniteta i nacionalnog dostojanstva.“ izjavio je Wang Yi.

Slična pitanja

1 odgovor 232 👀
1 odgovor 216 👀
2 odgovora 258 👀
2 odgovora 957 👀
2 odgovora 637 👀
4 odgovora 315 👀
3 odgovora 349 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...