Monika Kiris u rubrici Muzika i ples od Monika Kiris

Kako je prošla premijera World Music Balkans (WOMBA) platforme u okviru EXIT festivala 2022.?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakva je Exitova platforma World Music Balkans (WOMBA)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

World Music Balkans konferencija i showcase premijerno predstavljeni u okviru ovogodišnjeg EXIT festivala

World Music Balkans (WOMBA), nova glazbena platforma za popularizaciju i izvoz balkanske glazbe u svijet, premijerno je predstavljena u okviru ovogodišnjeg izdanja EXIT festivala, kroz istoimenu konferenciju i showcase. Konferencija je održana od 8. do 10. srpnja 2022. u Wellness & SPA resortu „Fruške terme”, uz više od 100 delegata profesionalaca glazbene industrije iz Europe i svijeta, dok je poseban showcase predstavljen na samom festivalu od 7. do 10. srpnja, na novoj lokaciji znatno unaprijeđene Exitove Pachamama pozornice.

WOMBA platforma kreirana je u okviru europskog projekta MOST – The Bridge for Balkan Music, koji je podržao Program Kreativna Europa. EXIT fondacija je, uz Hangvető, Piranha Arts (službeni organizator WOMEX – World Music EXPO), Songlines (vodeći svjetski World Music medij) i šest drugih partnera iz Europe, važan partner glazbenog projekta MOST, sa zajedničkim ciljem povezivanja umjetnika, promotera, događaja, izdavačkih kuća i organizacija iz regije fokusiranih na tradicionalnu glazbu Balkana, populariziranja World Music žanra na ovim prostorima i izvoza balkanske glazbe u svijet.

World Music Balkans konferenciju je 8. srpnja 2022. uz riječi dobrodošlice otvorio predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

„Balkan obiluje brojnim glazbenim talentima, ali nedostaje prateća logistika tog lanca vrijednosti muzičke industrije – od menadžmenta, izdavačkih kuća, zastupanja, internacionalizacije. Mi pokušavamo povezati cijelu regiju i da se predstavimo kao jedna scena, da brendiramo balkanski zvuk, jer on stvarno nudi puno toga. I bez organiziranog napora, već postoje naši brojni izvođači koji su se sami uspjeli predstaviti svijetu zbog svog sirovog talenta, a ako se udružimo zajedno, to će biti na mnogo većem nivou“, poručio je Petrović.

Ben Mandelson, osnivač najveće svjetske World Music konferencije WOMEX, održao je uvodni govor, u kojem je podijelio svoja dugogodišnja iskustva i objasnio da je ovaj glazbeni žanr nastao kako bi se tradicionalno glazbeno-kulturno naslijeđe čovječanstva povezalo i predstavilo, te kako bi se otvorio prostor za multikulturalnu komunukaciju i podršku nezavisnim i manje zastupljenim izvođačima i umjetnicima širom svijeta. Sudionici prvog izdanja WOMBA su imali priliku upoznati Bena Mendelsona, utemeljitelja „world music“ žanra, koji je kao kulturno-marketniški koncept sa grupom suradnika predstavio davne 1987. godine.

„Skriveni i autentični Balkan” bio je prvi panel u okviru WOMBA konferencije, a panelisti Kim Burton, Dragi Šestić i Bojan Đorđević govorili su o tradicionalnoj balkanskoj glazbi koja je još nedovoljno istražena, kao i o glazbi u ruralnim sredinama i predgrađima koja nije vidljiva.

„Slušajući pjesme, možda nisam uvijek razumio riječi, ali sam razumio zvuk. To je ono što je najbitnije, pogotovo za World Music – neće svako razumijeti šta pjevamo, ali važno je da osjete emocije u našoj glazbi“, istaknuo je glazbenik Dragi Šestić.

Govornici su zaključili da postoji vokalno i instrumentalno naslijeđe na Balkanu kojem je potrebno posvetiti više pažnje i učiniti ga vidljivijim, što se i događa kroz projekt MOST – The Bridge for Balkan Music i novoosnovanu World Music Balkans glazbenu platformu.

Drugi dan konferencije otvoren je panelom „Regionalni razvoj i promoviranje kreativnih industrija“, na kojem su govorili savjetnik za kulturne industrije Petar Kovačević, Tanja Miščević i Evisi Kopliku ispred Regional Cooperation Council-a (RCC), kao i predstavnici zemalja regije – specijalist za kreativne industrije Martin Cuff, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine Sanja Miovčić, direktor i osnivač Modnog studija Click Nenad Radujević, suosnivačica Ženske privredne komore Albanije Klodiana Ajazi i tajnica Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije Vida Samardžić. Panelisti su govorili o kreativnim industrijama kao ključnim pokretačima ekonomskog rasta i konkurentnosti, kao i kulturno-turističkog razvoja Zapadnog Balkana i dali preporuke kako uskladiti regije i postići ekonomsku i socijalnu korist.

Panel „Uredi za izvoz glazbe & Glazbe svijeta“, kojim je upravljao etnomuzikolog Balasz Weyer, pokrenuo je raspravu o potencijalnim načinima za podršku „izvozu“ balkanske glazbe u svijet.

„Kao većina ljubitelja glazbe i većina glazbenih producenta, oduvijek sam imao osjećaj da je glazba Balkana podcijenjena, jer ima veliki broj vrlo dobrih glazbenika, dosta potencijala, ali manjak infrastrukture i podrške. Zbog toga se malo njih može probiti do međunarodnih pozornica. Čak i oni koji u tome uspijevaju, čine to zahvaljujući zapadnim agencijama, izdavačkim kućama, tako da se njihovo iskustvo i prihod ne vraćaju na Balkan i ne gradi se regionalna scena“, smatra Balasz.

Predstavnici music export ureda Francuske i Estonije su podijelili svoja iskustva i dostignuća u plasiranju domaćih glazbenih talenata u svijet, koji u slučaju ove dvije zemlje imaju brojne sistemske poticaje, počevši od podrške u produkciji, mentoringu i promociji, do subvencionisanja troškova nastupa na showcase festivalima, kao i drugim događajima u inozemstvu.

Završni dan WOMBA konferencije otvoren je panelom „Građenje mostova“, koji je vodio vlasnik i osnivač MESO Music Events-a Georges Perot, a govornici su bili Login Kočinski, Jake Beaumont - Nesbitt, Leila Chaibeddra i Goran Milošević & Branislav Radojković iz benda Naked, koji je jedan od pobjednika na MOST konkursu za Balkan Music Export. Panelisti su ispričali svoja iskustva u sklapanju poslovnih veza i prijateljstava, naglasili važnost i korisnost umrežavanja, održavanja kontakata i rada na projektima koji uključuju više partnera, a okupljeni su potom imali priliku bolje se upoznati u okviru Speedmeeting MOST dijela konferencije.

WOMBA konferencija zatvorena je panelom „Glazba nove svijesti stiže!”, koji je održan na Pachamama pozornici uz zalazak sunca, opuštajuću atmosferu i predivno okruženje. Glavna pitanja ovog panela bila su odakle dolazi glazba nove svijesti, kto je kreira i kako je slušamo, a o ovim ključnim točkama razgovarali su umjetnici i glazbenici Mose, Satori i Laor, osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, predsjednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović i Micky Karlholm.

Premijerno izdanje WOMBA Showcase-a na Exitovoj Pachamama pozornici od 7. do 10. srpnja 2022. publici je pružilo priliku da čuje pobjednike MOST konkursa za Balkan Music Export, koji su nevjerojatnim nastupima i autentičnim zvukom nadmašili sva očekivanja. Zvijezde na ovoj pozornici bili su srpski bend Naked, duo Daniel Lazar & Almir Mešković, makedonski bend Perija, albanski duo Shkodra Elektronike, bugarska Oratnitza, Flying Nomads i E.U.E.R.P.I. iz iste zemlje, bosansko-hercegovačka Divanhana, hrvatski duo Dina e Mel i srpski umetnik Lenhart Tapes kojem se pridružila vokalistica i violinistica Tijana Stanković.

Zahvaljujući projektu MOST i WOMBA platformi ove zvijezde u usponu dobile su priliku pokazati izvanredan talent i predstaviti svoje umjetničko viđenje tradicionalne balkanske glazbe u fuziji sa suvremenim glazbenim žanrovima na velikom festivalu kao što je EXIT, kao i da se povežu sa važnim ljudima iz ove sfere glazbene industrije na samoj WOMBA konferenciji. Njihovo stvaralaštvo treba podržati i učiniti još vidljivijim, jer je autentično, tradicionalno, a u isto vreme moderno, i kao takvo može prikazati glazbenu ljepotu i kulturu Balkana na svjetskom tržištu u najboljem svjetlu, a upravo WOMBA konferencija i showcase su napravili značajan prvi korak prema izvozu balkanske glazbe u svijet.

Pored njih, program Pachamama pozornice obojile su i meditativne i spiritualne melodije koje su donijela vodeća imena glazbe nove svijesti, World Music podžanra u usponu – DJ Mose i Sam Garrett, Laor, Maya Kamaty i Praful.

EXIT i MOST zahvaljuju se svim sudionicima WOMBA konferencije i showcase-a na ukazanom povjerenju i doprinosu. WOMBA je u svom premijernom izdanju okupila oko 20 zemalja, ne samo sa Balkana, već i iz drugih krajeva Europe i svijeta.

Slična pitanja

1 odgovor 209 👀
1 odgovor 226 👀
1 odgovor 133 👀
1 odgovor 189 👀
Mia Jelinčić 27.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor 204 👀
1 odgovor 283 👀
1 odgovor 206 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...