78 pregleda
Nino Marić u rubrici Vjera i religija od Nino Marić (15.5k bodova)

Smije li Crkva za pristup sakramentima postavljati određene uvjete?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (23.8k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Crkva je u Katekizmu katoličke crkve ispisala istine o kršćanskoj vjeri kojih se treba pridržavati i koji su u skladu s crkvenim naukom. U Katekizmu katoličke crkve objašnjenja je osnovna istina kršćanske vjere te se njime ona želi prenijeti iz generacije u generaciju. Među tim je istinama i objašnjenjima zašto crkva nešto zahtjeva na određen način, propisano i kako se dolazi do sakramenata, ali i kako se i tko njima može pristupiti. 

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

Budući da su sakramenti dio katoličke Crkve kojima je Isus kao čovjek ostao trajno povezan sa svojim narodom, prema njima se treba odnositi s poštovanjem i moraju postojati određeni uvjeti o tome tko će moći primiti koji sakrament. Katekizam o sakramentima piše ovako: 

Čitajući »Katekizam Katoličke Crkve« možemo shvatiti divno jedinstvo Božjeg otajstva, i samog nauma spasenja, kao i središnje mjesto Isusa Krista, Jedinorođenoga Sina Božjega, Očeva poslanika koji je, po Duhu Svetom, postao čovjekom u krilu Blažene Djevice Marije da bude naš Spasitelj. Umrijevši i uskrsnuvši, On je uvijek prisutan svojoj Crkvi, napose u sakramentima; On je izvor vjere, uzor kršćanskoga djelovanja i Učitelj naše molitve.

Tri su sakramenta kršćanske inicijacije (kojima se postaje član katoličke Crkve): krštenje, euharistija (prva pričest) i potvrda. Ostali sakramenti ispovijed, ženidba, ređenje i posljednja pomast, oni su koje možemo, ali i ne moramo primiti kao članovi Crkve. 

Crkva s razlogom stavlja niz uvjeta pod kojima netko može primiti sakramente jer osoba koja se odlučuje na primanje sakramenata postaje punopravnim članom katoličke crkve i sprema je svjedočiti vjeru, širiti vjeru i ispovijedati vjeru. Za svakog je pojedinca važno da  sakramente primi svojom vlastitom voljom i u svojoj punoj slobodi i sa iskrenom željom za njima jer su jedino na taj način oni važeći i mogu biti upotrijebljeni za ono za što su namijenjeni. 

Svaki je od sakramenata poseban i time katolička Crkva ima puno pravo prepisati određene uvjete koje pojedinac mora zadovoljiti kako bi postao punopravni član Crkve i kako bi kao vjernik laik u istoj mogao sudjelovati i djelovati. 

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 06.09.2022. pitanje u rubrici Vjera i religija od Nino Marić (15.5k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 06.09.2022. pitanje u rubrici Vjera i religija od Nino Marić (15.5k bodova)
2 odgovora
Sandra Vukov 25.03.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Sandra Vukov (19.0k bodova)
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...