Ivana  Bilić u rubrici Hrana i piće od
Koliko tamne čokolade je ok pojesti u danu ?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Marija Hojsak od

Tamna čokolada jest vrlo korisna namirnica za naš organizam jer sadržava dobar udio:

  • fosfora
  • magnezija 
  • željeza

Također, pogodno utječe u snižavanju krvnog tlaka i povoljno djeluje na zdravlje srca i raspoloženje. No, njena energetska vrijednost (kalorijska) vrlo je visoka jer tamna čokolada na 100g proizvoda ima 550kcla, od čega je u tome 50g masti. 

Tamna Čokolada - Dobrobiti Za Zdravlje, Kalorije i Vitamini |  Zdravosfera.com

Neka preporučana dnevna doza ovog proizvoda bile bi dvije kockice, do najviše jedan red čokolade. To je optimalan unos ove namirnice i može se uvrstiti u dnevni kalorijski unos, a da se pritom ne pretjera.

Dobra Hrana - Ne čitate deklaracije na proizvodima koje kupujete? Možda i  bolje jer moguće da su i pogrešne

Goran Gonar od
Molim lijepo, premalo je to dvije kockice. Pa i jedan red. Možete li, molim Vas lijepo, barem napisati... 1 cijela čokolada dnevno? ;)
Borna Matić od
haha, pa to može bilo tko. Možete i sami :D samo pitanje koliko ćete dobiti glasova onda :D
+8 glasa
Lucija Horvat od

Istraživači iz bolnice Brigham & Women u Bostonu otkrili su kako male količine (po mogućnosti tamne) čokolade ujutro i navečer mogu pomoći kod smanjenja šećera u krvi.

Nutricionistički psihijatar dr. Drew Ramsey kaže da se tamna čokolada može i doručkovati, pogotovo ako je napravljena od organskog sirovog kakaa.

Što čokolada ima više postotka kakaa, samim time ima manje aditiva i na taj način je zdravija. Tamna čokolada obiluje flavanolima koji mogu biti korisni za zdravlje, a nalaze se u: čaju, grožđu i crnom vinu.

Ovo su tri blagodati jedenja tamne čokolade (u umjerenim količinama): poboljšava protok krvi, može smanjiti rizik od dijabetesa, olakšava zatvor.

+2 glasa
Viktor Viljac od

Tamnu čokoladu, kao i svaku drugu namirnicu, treba konzumirati umjereno kao dio uravnotežene prehrane. Preporučeni dnevni unos čokolade može varirati ovisno o dobi, spolu, težini i razini aktivnosti. American Heart Association preporučuje da žene ne konzumiraju više od 6 žličica (24 grama) dodanih šećera dnevno i 9 žličica (36 grama) za muškarce.

Tamna čokolada obično sadrži manje šećera i više kakaa od mliječne čokolade, što je čini zdravijom opcijom. Međutim, još uvijek sadrži šećer i masnoću, pa je važno voditi računa o veličini porcija. Prema USDA-i, unca (28 grama) tamne čokolade sa 70-85% kakaa sadrži oko 170 kalorija i 12 grama masti.

Također je važno uzeti u obzir da kakao sadrži kofein i teobromin, koji mogu utjecati na rad srca i krvni tlak. Osobe koje su osjetljive na kofein ili imaju visok krvni tlak trebaju posebno pripaziti na pretjeranu konzumaciju tamne čokolade.

Općenito, najbolje je konzumirati tamnu čokoladu u umjerenim količinama, ne više od 20-60 grama dnevno. Također je dobra ideja odabrati tamnu čokoladu s visokim sadržajem kakaa, za koju se pokazalo da ima potencijalne zdravstvene prednosti, poput antioksidativnih svojstava i flavonoida koji su korisni za zdravlje srca. Također je važno razmotriti druge izvore dodanog šećera u vašoj prehrani i pobrinite se da ga uravnotežite zdravom hranom, redovitom tjelesnom aktivnošću i uravnoteženim načinom života.

Slična pitanja

3 odgovora 2.3k 👀
1 odgovor 568 👀
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov
2 odgovora 652 👀
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov
2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 271 👀
3 odgovora 2.1k 👀
5 odgovora 922 👀
Lovro Gorup 27.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
2 odgovora 212 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...