Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Kako je bilo na prvoj regionalnoj izložbi eko vina i maslinovih ulja - VinEko 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija

VinEko: Ekologija i biodinamika – budućnost vinarstva i maslinarstva

Prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja - VinEko, koja je okupila dvadesetak vinara i maslinara iz Hrvatske i regije, održana je u Zagrebu 10. prosinca 2022. godine. Izložbu zajednički organiziraju tvrtke diWine j.d.o.o. i Indugraf d.o.o. Osmišljena je kako bi skrenula pozornost javnosti na sve veću važnost agroekoloških i biodinamičkih proizvodnih trendova, posebice u proizvodnji vina i maslinova ulja. Događaju su prisustvovali vinski profesionalci, sommelieri, predstavnici HoReCa industrije, te veliki broj ljubitelja vina željnih dobrog vina.

Nikola Zoko / diWine

Da je ekološka i biodinamička proizvodnja važan trend u poljoprivredi najbolje su pokazali sami izlagači. Vinari i maslinari Bolfan vinski vrh, Chresno, Eko gospodarstvo Zdolc, Ker-vin, Kosovec, Kota maslinovo ulje, M-senastavno dobra vina, Opus vina, Vinarija Povratak, Prvo Hrvatsko ecovino Čegec, Santei Natural Wines, Kmetija Šumenjak , Veralda, Vina Glavica, Vina i ulja Šuran, Vina Lunika i Vina Lovrec predstavili su svoje visokokvalitetne proizvode i pokazali kako prirodno i zdravo može (u isto vrijeme) biti ukusno i lijepo.

Nikola Zoko / diWine

Na svečanom otvorenju organizator izložbe i direktor diWine j.d.o.o. Irena Lučić izrazila je nadu da će ova izložba biti samo prva u nizu te vjeruje da će sljedeće godine VinEko okupiti više izlagača iz Hrvatske i regije. Željko Šturlić, rektor Narodnog sveučilišta Dubrava, podržao je projekt kao domaćin izložbe, dok je Dijana Posavec, ravnateljica Centra Rudolf Steiner, istaknula važnost događaja s obzirom na sve veće ekološke i biološke aspekte proizvodnje vina i maslinovog ulja. Izložbu VinEko otvorio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, istaknuvši njezinu važnost za vinare, maslinare i općenito za hrvatsku poljoprivredu koja do 2030. godine ima za cilj potpuni prelazak na ekološku proizvodnju.

Održana su i stručna predavanja koja su izazvala veliku pozornost posjetitelja, tijekom kojih se vodila konstruktivna rasprava, praćena nizom praktičnih pitanja. Prvo predavanje pod nazivom „O biodinamičkim poljoprivrednim praksama, biodinamičkoj proizvodnji vina i certificiranju prema standardu Demeter“ suorganizirali su dr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija, i Sergij Stancich, konzultant, Demeter International, Biodinamička federacija

Predavanje Nenada Trifunovića VinopijePrirodno vino u ugostiteljstvu i na tržnicama – modni trendovi ili održiva budućnost?“ pokušava odgovoriti na važno pitanje pozicioniranja vina iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.

Nikola Zoko / diWine

Izložbu VinEko krasio je i bogat popratni program. Posjetitelji su imali priliku uživo čuti glazbeni duo Swing That Blues i sudjelovati u nagradnoj tomboli. Ponude sponzora izložbe izazvale su veliku pozornost posjetitelja. Tvrtka Letina Inox predstavila je svoj dinamizer - mikser za biodinamičke formulacije koji je precizno razvijen u suradnji s Centrom Rudolf Steiner. Tvrtke Green Cakes i Panonis prisutnima su približile ponudu svojih zdravih kolača i ekoloških suhomesnatih proizvoda kojima je zbilja teško odoljeti.

Nikola Zoko / diWine

Za potpuni doživljaj i još veće uživanje u izvrsnim vinima i maslinovim uljima, posjetitelji mogli razgledati izložbu Hrvatske udruge kreativnih amatera koja je pokazala svoje predivne radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...