Marin Duganđija u rubrici Hrana i piće od

Kakvo je vino Žlahtina?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Vino - koje vrste vina proizvodimo kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Katarina Pofuk od
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Žlahtina se još naziva žlajtina i to je autohtona sorta bijeloga grožđa primorskoga kraja. Ovo vino dobilo je naziv od slavenske riječi žlahten što znači plemenit. Žlahtina se smatra sortom visoke rodnosti, a njezino vino je bistro, suho i zlatnožute boje. Osim toga, voćnoga je mirisa, izražene mineralnosti i blage slanosti, srednje je jakosti te pitka i skladna okusa. 

Žlahtina se većinom uzgaja na Krku u Vrbničkom polju gdje onda nastaje najpoznatije vino ove sorte grožđa - vrbnička žlahtina. Zato što uspjeva na tom specifičnom području, vrbnička žlahtina sorta je zaštićenoga zemljopisnog podrijetla.

Osnovna svojstva koja krase ovo vino najizraženija su tijekom njegove prve dvije godine. To znači da ovo vino baš i nije za duže čuvanje. Iako se smatra vinom kratkoga vijeka, od njega se može izraditi pjenušac postupkom vrenja u tankovima. Odlično je kao aperitiv. Osim toga, odlično ide uz predjela od ribe, glavna jela od bijele ribe nježnoga okusa. Odlično ide uz aromatični ovčji sir. Ovo vino je nenametljivo i ono je izbor s kojim ne možete pogriješiti.

Izvor:
https://croatia.hr/hr-hr/hrana-i-pice/zlahtina

Marin Duganđija od
Detaljno si opisala Žlahtinu. Prvi puta sam znao da ju pijem kad sam bio s jednim profesorom u Vrbniku nad morem. Vrbnička žlahtina! Baš je bila dobra uz ribu!‌
+7 glasa
Marija Hojsak od

Vino Žlahtina s otoka Krka proizvedeno je od posebne sorte žlahtina bijela. Ono je kvalitetno suho bijelo vino čija je količina alkohola 11%, a idealna temperatura serviranja mu je 11 stupnjeva. Ovo je vino svježeg okusa i ugodne nježne arome. Ono odlično odgovara uz riblja jela i ovčji sir. Ono se u maloprodajnim centrima može pronaći na cijeni između 10-12 eura. 

Zlatna Vrbnička Žlahtina kupite putem interneta

Slična pitanja

1 odgovor 37 👀
Redakcija 18.04. pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
1 odgovor 42 👀
Redakcija 18.04. pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
1 odgovor 35 👀
2 odgovora 96 👀
1 odgovor 71 👀
1 odgovor 96 👀
1 odgovor 46 👀
1 odgovor 77 👀
1 odgovor 72 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...