Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Kako je bilo u Splitu na Wine EnoGASTRO Vip Eventu 2023. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Wine EnoGASTRO VIP Event

Split, 15. ožujka 2023. godine

Ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca održano je s još većim brojem izlagača i znatno većim brojem posjetitelja.

Dantes Begić - Ricerca Mercato

Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica.

Veliki se naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, s naglaskom na kvalitetu. Ove su godine nastupili probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, poput: 

 • obiteljske tvrtke MarFish - lidera u uzgoju premium jadranske ribe, 
 • ekološki džemovi i slani namazi Dida Bože, 
 • nagrađivani Histris proizvođač mesnih delcija od istarskog boškarina i divljači,
 • brojni hrvatski i slovenski vinari: Enosophia, Degrassi, Kutjevo vina, Arman Marijan Wines, Jakovac vina, Ščurek, 
 • sirevi Dukat President, 
 • proizvođači maslinovog ulja Červar i Rheos
 • Craft piva Brlog, žestica i slastica.

Dantes Begić - Ricerca Mercato

Prezentiran je i ugostiteljski inventar s barskom opremom, kao i drugi proizvodi i usluge za HoReCa sektor.

Dantes Begić - Ricerca Mercato

Degustacijske radionice otvorene su radionicom Crno bijeli svijet položaja Ivan Dolac uz premijerno kušanje etiketa autohtonih sorata, pod vodstvom sommeliera Siniše Koceića i Alena Gulana, vlasnika distribucijske tvrtke Vino.like i vinoteke WineBox u Splitu.

Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production je sudionicima predavanja pomoću svog višegodišnjeg iskustva u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama.

Dantes Begić - Ricerca Mercato

Radionica prve vinske akademkinje na ovim prostorima i sommelierke Mire Šemić, ujedno direktorice renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, uvijek je rado očekivana na svakom Wine EnoGASTRO VIP Eventu. Održana je degustacijska radionica Mira i tri mušketira, na kojoj su joj asistirala Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Na radionici Arabica vs. Robusta, Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barista i tehnički sudac, te trener na brojnim strukovnim nagradama, otkrio je posjetiteljima sve što moraju znati o kavi, a imali su i priliku usporedno kušati te dvije vrste kave.

Potom je uslijedila, uzvanicima uvijek najatraktivnija enogastro-edukacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi upareni s odgovarajućim pratećim vinima:

 • *Dry-age sashimi od brancina, naranča, maslinovo ulje / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, RADGONSKE GORICE
 • MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • *Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, PRELAC VINA
 • MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • *Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, MATIĆ VINA
 • MARFISH - JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
 • * Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, ŠČUREK WINES
 • PIK VRBOVEC - chef Marko Lučić, PIK Vrbovec
 • * Ragu od junećeg repa sa sladoledom od sira / Roze, SOSIĆ WINES
 • Safir hotel AMPHORA, Chef Marko Čuturić
 • *Štorija o“ otoka (badem, naranča, čokolada, orah) / Passito, DEGRASSI
 • LOVE IS A PIECE OF CAKE – pastry chef Antonija Nikolić

Chefovi kuhari koji su pripremali ova fenomenalna jela su:

 • Marko Lučić PIK Vrbovec, 
 • Saša Began Marfishov predstavnik iz restorana Foša, 
 • Antonija Nikolić Love is a piece of cake
 • team kuhara iz hotela Amphora pod vodstvom Chefa Brune Čuturića.

Nakon druženja s izlagačima i chefovima nastavljen je drugi niz stručnih predavanja otvoren degustacijskom radionicom sommeliera WSET 3 razine Jure Andrijaševića, pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

Dantes Begić - Ricerca Mercato

Mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorila je o moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima.

Zašto i kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja, pojasnio je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Nagrađivani maslinari Deni Červar  i Andrea Brečević – Rheos su na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili uvijek dobrodošlu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje je bilo posvećeno pivi, točnije kako craft pivo pokreće trendove i primjene u ugostiteljstvu, o čemu je govorila Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog iz Zadra, te posjetiteljima prezentirala različite stilistike njihovih etiketa.

Na samom se kraju tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa zahvalio svim uzvanicima, partnerima i pokroviteljima, posebice hotelu domaćinu Safir hotel Amphora: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.


Nakon izuzetno uspješnih Wine EnoGASTRO VIP Evenata u Rijeci i Novigradu, u hotelu Amphora u Splitu održan 30.-ti po redu event, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO. Ovaj se događaj održava već sedmu godinu u pet gradova diljem Hrvatske kako bi podigao izvrsnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere, na vlasnike i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam. Ovaj je događaj savršen za one koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.

Sudjelovanje na Wine EnoGASTRO VIP Eventu moguće je isključivo uz pozivnicu, a gostima je sav program besplatan: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.

Nakon Splita, idući Wine EnoGASTRO VIP Event održan je u Zadru 17.ožujka 2023. godine u u Falkensteiner hotel & Spa Iaderi i Kongresnom centru Fortis.

Slična pitanja

1 odgovor 250 👀
2 odgovora 130 👀
1 odgovor 336 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...