895 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Web Marketing od Marinko Zadro
U zadnje vrijeme se dosta piše o content marketingu. No nije li to bilo i prije u zlatno doba blogova i foruma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+20 glasa
Anita Katinić od Anita Katinić
Content marketing je marketinška tehnika stvaranja i distribuiranja relevantnog, zanimljivog i konzistentnog sadržaja radi zadobivanja pažnje unaprijed definirane publike. Ova definicija je naizgled jednostavna, ali puno se aspekata mora uzeti u obzir. Iako se vama možda čini da je video koji ste upravo pogledali pun pogodak za objavu na vašem fan pageu, trebate pripaziti na temeljenih pet pitanja (5w) koje ne smijete preskočiti prije objave:

Zašto?
Najteže od svih pitanja, što je i razlog zašto ga mnogi izbjegavaju. Što želite postići, koji je cilj vaše kampanje ili pojedinačne objave? Povećati brand awarness, povećati promet na stranicu, povećati konverzije? Kako bi mogli doći do željenih rezultata, prvo treba postaviti mjerljive ciljeve i omogućiti načine na koje će se mjeriti. Osigurajte da svaka objava ima specijalnu ponudu, jedinstveni URL ili hastag kako bi mogli vidjeti jesu li prošlotjedne brojke porasle zbog content marketinga ili pak newsletter kampanje.

Kome?
Koja je vaša ciljna publika? Koliko ima godina, koje društvene mreže preferira, kakvi su joj interesi, koristi li mobilni internet, gdje živi i slično. Nakon tog malog istraživanja puno ćete biti sigurniji u to što im ponuditi i kojim ih sadržajem privući.

Gdje?
Kojim kanalima ćete se služiti? Mudri content manageri će se poslužiti kanalima koje njihova publika već koristi.

Što?
Pratite stranice, portale i blogove koje vaša publika prati i djelite ih kako bi povećali vlastiti promet. Jednom kad saznate preferencije publike bit ćete u prednosti. Na osnovu toga i sami možete krenuti u izradu vlastitih sadržaja putem bloga, newslettera, objava i slično.

Kada?
Pratite u koje doba dana je vaša publika najaktivnija i napravite raspored objava prema tim saznanjima i tako ćete si uvelike olakašati život.

Kao zaključak može se reći da je content marketing umjetnost stvaranja sadržaja koje će vaša publika vrednovati više nego sadržaj vaše konkurencije. Pobjednik je onaj čija priča dulje zadrži potrošačevu pozornost!
Znatko od Znatko
Odličan odgovor @ideja, samo tako nastavite
+7 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor
Content marketing je promotivni sadržaj (tekst, slika, zvuk, video, ...) koji ciljna publika želi konzumirati (čitati, vidjeti, čuti). Takav sadržaj se aktivno traži od strane te iste publike te ju ona i dijeli s drugima.

Dobro napravljen content marketing je onaj koji se ne stvara primarno s namjerom ostvarivanja instantne prodaje, već da (potencijalne) kupce informiramo, pomognemo, educiramo ili pak zabavimo. Ako takvom potencijalnom kupcu neprekidno i konzistentno nudimo takve korisne sadržaje, on će nas u konačnici nagraditi posjećivanjem, kupovinom, lojalnošću i drugo.

Iako se content marketing navodi danas kao novi pojam u svijetu interneta, on postoji od samih početaka te je ranije imao nazive kao što su blog, video blog, forum, itd. No, to su bili servisi tj. formati onoga što danas zovemo content marketing.

Content Marketing ostvaruje se kroz različite formate. Dobro je koristiti kombinaciju više njih. To su formati content marketinga:
  • Blog
  • Prezentacija
  • Infografika
  • Slika
  • Video
  • E-book (PDF)
  • Webinar
  • Q&A (tu npr. spada baš Znatko!)

Content marketing  danas predstavlja potpuni zaokret u dosadašnjem načinu promišljanja web-marketinga. Razlog tome je što u fokus stavlja samog korisnika i njegove specifične potrebe kao najbitniji zadatak svake tvrtke. Kako su danas korisnici bombardirani mnoštvom marketinških poruka iz sata u sat, borba marketingaša za pridobivanje njihove pažnje je izuzetno zahtjevna.

Kažu da prosječni konzument reklami pored koje prođe na ulici pokloni samo 8 sek. svoje pažnje. Dok će npr. TV reklami pokloniti malo više - 30 sekundi. Ipak, istraživanje govori da će na kraju za content marketing pokloniti čak nevjerojatnih 25 minuta svoga vremena. Ali samo ako je content marketing sadržaj zanimljiv i dobro oblikovan za publiku kojoj je namijenjen.

Marinko Zadro od Marinko Zadro
Wow! Odličan odgovor.
+4 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija
Content marketing je namjera privlačenja i zadržavanja kupaca (posjetitelja) neprekidnim stvaranjem i održavanje relevantnog i potrebitog sadržaja s namjerom utjecaja na ponašanje kupca (posjetitelja). To je neprekidni proces, integriran u cjelokupnu marketinšku strategije te se fokusira na vlastite medijske kanale, a ne na unajmljivanje tuđih.

Slična pitanja

1 odgovor
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
2 odgovora
1 odgovor
Nino Marić 01.04.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić
1 odgovor
Ivana Mačić 16.01.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivana Mačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...