Marko Delivuk u rubrici Poslovanje od

Što trebam, kao vlasnik koji je do sada vodio svoju poslovnu politiku u poduzeću, napraviti za ovo što kažete da će novi profesionalni menadžer manje poznavati (i osjećati) povijest poduzeća?

pretpostavljam da trebamo ga pripremiti nekim smjernicama?

trebali bi pripremiti neki popis mogućih promjena na koje može utjecati, a na koje ne može?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Suzanna Marić od

Najbolje da napravite plan prijenosa tih vrijednosti Vaše kompanije. I to na temelju prikupljenih informacija. Razgovarajte prvo s drugim vlasnicima, konzultantima, članovima obitelji i budućim nasljednicima. Sakupite sve što ste saznali u dokument koji možete nazvati upravo kako ste napisali ("vlasnička poslovna politika"). 

Cilj ovog spomenutog prikupljanja informacija i savjetovanja, sa svim uključenim stranama kojih se taj proces tiče, je neka vrsta predviđanja svih mogućih pozitivnih, ali i negativnih posljedica. Tako da konačno odabran popis stavki, koji čine Vašu poslovnu politiku, može jasno biti artikuliran - što se traži i kako - jer to će na kraju krajeva utjecati na budući (rekla bih i privatni, iako mislim na poslovni) život Vas kao vlasnika, cjelokupnog poduzeća i svih uključenih u ovaj proces.

No, ponavljam, budite svijesni da promjenom vlasničke ili upravljačke strukture poduzeća često, ako ne i uvijek - zahtijevati će promjene u Vašem poduzeću.

Definirana vlasnička poslovna politika može utjecati na povećanje broja suvlasnika u poduzeću. A tu je važno da svi vlasnici, zajedno sa novim profesionalnim menadžerom, imaju zajedničku perspektivu budućeg razvoja poduzeća.

Upravo je prijenos poslovanja pravi trenutak u kojem je važno da odredite svoju vlasničku politiku. Ona će sadržavati i želje i smjernice vlasnika. Tu Vam preporučam da se fokusirate na stvari koje su vezane uz osnovne vrijednosti na kojima Vi kao vlasnik žele temeljiti poduzeće u budućnosti. Dodajte svakako i neki plan provođenja poslovnih aktivnosti. Zatim i plan željenih financijskih rezultata. Definirajte odgovornosti i ovlasti
suvlasnika i/ili profesionalnog menadžera
. A ne zaboravite i na odluku vezanu uz podjelu dobiti. I ono što najviše može "boljeti" Vas kao dosadašnjeg vlasnika - sudjelovanje Vas i ostalih suvlasnika u upravi (u odlučivanju!!!) i buduće odvijanje prijenosa poslovanja.

Vlasnička poslovna politika važan je korak jer omogućuje da Vaše želje kao vlasnika  poduzeća, a vezane uz upravljanje poduzećem i odnosom s vanjskim članovima uprave i/ili suvlasništva ne dođu u sukoba s ostalima kako biste izbjegli sve možebitne nesuglasice.

Kada postoji nekoliko vlasnika poduzeća, a pogotovo kada još dodatno nemate vanjskog menadžera Već suvlasnici su u upravi, postoji potreba za uspostavljanjem grupiranja suvlasnika radi usaglašavanja stavova vezanih uz upravljanje poduzećem isključivo među vlasnicima poduzeća. Dobro prije razmislite da li to želite u budućnosti za poslovanje Vaše tvrtke, odnosno da li želite prepustiti "uzde" poduzeća jednoj ili više osoba?

+4 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Ako namjeravate - umjesto prodaje, zaposliti sposobnog menađera, da istu vodi umjesto vas - isti mora imati iskustva u trgovačkom pravu i iskustvo u vođenju firme. Naravno, vi mu kao vlasnik  morate dati smjernice poslovanja.

Slična pitanja

1 odgovor 84 👀
1 odgovor 670 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...