47 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Je li američki dug toliko loš koliko se to čini kada čitamo o tome?

Koliko je američki dug zapravo problematičan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Redakcija od Redakcija

Vijest o američkom dugu na kreditnim karticama koji premašuje rekordnih 1 bilijun dolara privukla je značajnu pažnju medija. Situacija na prvu zbilja izgleda zabrinjavajuće, s rastućim dugovima i najvišim kamatnim stopama u posljednjih 20 godina, ali gospodarstvo se još uvijek održava stabilnim - barem za sada. Dakle, koliko je stvarna opasnost za američke građane? 

Važno je razmotriti strukturu dugova američkih građana: 

  • 70% je hipotekarnih dugova, 
  • 9% su auto krediti, 
  • 9% otpada na studentske kredite, 
  • 6% su kreditne kartice, a 
  • 5% je sve ostalo.

Budući da udio duga po kreditnim karticama u ukupnim dugovima nije velik, to ne predstavlja strukturalni problem za američko gospodarstvo. Osim toga, 88% potrošačkih kredita uzeto je u vremenima niskih kamatnih stopa, što znači da su kamatni prihodi građana rasli sporije od ključnih kamatnih stopa.

Također, kada se ukupni iznos duga u drugom tromjesečju 2023. godine (17,06 bilijuna dolara) usporedi s drugim ekonomskim pokazateljima, poput BDP-a i imovine stanovništva, situacija postaje jasnija. Na kraju 2019. godine, dug Amerikanaca po kreditnim karticama iznosio 927 milijardi dolara s američkim BDP-om od 21,8 bilijuna dolara, neto imovinom kućanstva od 110 bilijuna dolara i neto vrijednošću nekretnina od 19,4 bilijuna dolara.

Na kraju drugog kvartala 2023. te su brojke porasle na 1,02 bilijuna dolara, 27 bilijuna dolara, 141 bilijun dolara i 28,7 bilijuna dolara.

Tako se dug povećao za 8%, dok su BDP i imovina stanovništva porasli između 23% i 48%. Kamatni izdaci građana kao postotak dostupnog dohotka ostali su ispod 10%. U usporedbi s globalnom financijskom krizom 2008. godine, tada su ti izdaci premašivali 13%.

U konačnici, ovi podaci ukazuju na to da gospodarstvo raste brže nego što se dugovi na kreditnim karticama povećavaju, što čini situaciju relativno povoljnom.

Ovo sugerira pozitivan trend u bankarskom sektoru za potrošače, pa bi neki investitori mogli razmotriti ulaganje u financijski sektor putem The Financial Select Sector SPDR Fund (XLF) ETF. 

Ovaj fond trguje na nuli od početka godine, što ga čini atraktivnim s obzirom na relativnu vrijednost imovine. Među tvrtkama, Visa (V) i Mastercard (MA) te najveće banke usmjerene na potrošače, poput Bank of America (BAC) i Wells Fargo (WFC), često se ističu kao favoriti sektora, s obzirom na bolju zaštitu njihovih bilanci od kamatnog rizika manjih banaka.

izvor: Timur Turlov, CEO Freedom Finance i osnivač Freedom Finance Europe

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
To je naručeni izvještaj - da se umiri pučanstvo - kriza 2008 sa bankama i tim hipotekarnim kreditima koji su 5 puta preprodavani , - nije se mogla prevesti, po riječima gorana miliča, na hrvatski, več na srpski - to je - čorbine,,čorbe - čorba .
Borna Matić od Borna Matić
Znači - naje***li smo svi pa i oni :(
+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Američki dug je ogroman - ali unutrašnji, to je veliki problem za američko gospodarstvo, a štampanje dolara je uzelo toliko maha, da se svi žele riješiti valute iza koje ništa ne stoji - emirati su ušli ili če uči u briks, pa makar trgovali i sa ruskom rubljom, ali iza nje nešto stoji, pa makar to bilo i obično drvo, ovo što ameri rade je samo odgađanje kolapsa za neka druga vremena .
Borna Matić od Borna Matić
Isto govore za bitcoin pa - drži cijenu. Poznati ulagač svih vremena govori toliko protiv bitcoina... A opet tržište kripta se razvilo na temelju čega? Zraka? Duha?

Ništa ne stoji ni iza dionica. Papir neki s potpisom.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...