49 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Je li američki dug toliko loš koliko se to čini kada čitamo o tome?

Koliko je američki dug zapravo problematičan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Redakcija od Redakcija

Vijest o američkom dugu na kreditnim karticama koji premašuje rekordnih 1 bilijun dolara privukla je značajnu pažnju medija. Situacija na prvu zbilja izgleda zabrinjavajuće, s rastućim dugovima i najvišim kamatnim stopama u posljednjih 20 godina, ali gospodarstvo se još uvijek održava stabilnim - barem za sada. Dakle, koliko je stvarna opasnost za američke građane? 

Važno je razmotriti strukturu dugova američkih građana: 

  • 70% je hipotekarnih dugova, 
  • 9% su auto krediti, 
  • 9% otpada na studentske kredite, 
  • 6% su kreditne kartice, a 
  • 5% je sve ostalo.

Budući da udio duga po kreditnim karticama u ukupnim dugovima nije velik, to ne predstavlja strukturalni problem za američko gospodarstvo. Osim toga, 88% potrošačkih kredita uzeto je u vremenima niskih kamatnih stopa, što znači da su kamatni prihodi građana rasli sporije od ključnih kamatnih stopa.

Također, kada se ukupni iznos duga u drugom tromjesečju 2023. godine (17,06 bilijuna dolara) usporedi s drugim ekonomskim pokazateljima, poput BDP-a i imovine stanovništva, situacija postaje jasnija. Na kraju 2019. godine, dug Amerikanaca po kreditnim karticama iznosio 927 milijardi dolara s američkim BDP-om od 21,8 bilijuna dolara, neto imovinom kućanstva od 110 bilijuna dolara i neto vrijednošću nekretnina od 19,4 bilijuna dolara.

Na kraju drugog kvartala 2023. te su brojke porasle na 1,02 bilijuna dolara, 27 bilijuna dolara, 141 bilijun dolara i 28,7 bilijuna dolara.

Tako se dug povećao za 8%, dok su BDP i imovina stanovništva porasli između 23% i 48%. Kamatni izdaci građana kao postotak dostupnog dohotka ostali su ispod 10%. U usporedbi s globalnom financijskom krizom 2008. godine, tada su ti izdaci premašivali 13%.

U konačnici, ovi podaci ukazuju na to da gospodarstvo raste brže nego što se dugovi na kreditnim karticama povećavaju, što čini situaciju relativno povoljnom.

Ovo sugerira pozitivan trend u bankarskom sektoru za potrošače, pa bi neki investitori mogli razmotriti ulaganje u financijski sektor putem The Financial Select Sector SPDR Fund (XLF) ETF. 

Ovaj fond trguje na nuli od početka godine, što ga čini atraktivnim s obzirom na relativnu vrijednost imovine. Među tvrtkama, Visa (V) i Mastercard (MA) te najveće banke usmjerene na potrošače, poput Bank of America (BAC) i Wells Fargo (WFC), često se ističu kao favoriti sektora, s obzirom na bolju zaštitu njihovih bilanci od kamatnog rizika manjih banaka.

izvor: Timur Turlov, CEO Freedom Finance i osnivač Freedom Finance Europe

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
To je naručeni izvještaj - da se umiri pučanstvo - kriza 2008 sa bankama i tim hipotekarnim kreditima koji su 5 puta preprodavani , - nije se mogla prevesti, po riječima gorana miliča, na hrvatski, več na srpski - to je - čorbine,,čorbe - čorba .
Borna Matić od Borna Matić
Znači - naje***li smo svi pa i oni :(
+7 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Američki dug je ogroman - ali unutrašnji, to je veliki problem za američko gospodarstvo, a štampanje dolara je uzelo toliko maha, da se svi žele riješiti valute iza koje ništa ne stoji - emirati su ušli ili če uči u briks, pa makar trgovali i sa ruskom rubljom, ali iza nje nešto stoji, pa makar to bilo i obično drvo, ovo što ameri rade je samo odgađanje kolapsa za neka druga vremena .
Borna Matić od Borna Matić
Isto govore za bitcoin pa - drži cijenu. Poznati ulagač svih vremena govori toliko protiv bitcoina... A opet tržište kripta se razvilo na temelju čega? Zraka? Duha?

Ništa ne stoji ni iza dionica. Papir neki s potpisom.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...