96 pregleda
Suzanna Marić u rubrici Obrazovanje od Suzanna Marić
uređen od Znatko

Što mislite zašto ispada baš Zagreb jedini u Hrvatskoj da ima toliko veliku inflaciju superodlikaša u školama da grad Osijek - koji je na drugom mjestu u državi, a razmjerno broju građana oba grada - ima duplo manje odlikaša?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Josipa Šagud od Josipa Šagud
odabran od Suzanna Marić
 
Najbolji odgovor
Kada pričamo o ovome slučaju čini mi se da postoje dva tipa zagrebačkih roditelja, a to su oni koji teže onome što oni nisu imali, odnosno onome što nisu bili te oni koji očekuju da njihova djeca budu uspješna poput njih. Djeca u Zagrebu često imaju nekoliko izvannastavnih aktivnosti (neki instrument, sport itd...) te se očekuje od njih da imaju 5.0 u školama, više-manje kako bi se njihovi roditelji mogli pohvaliti pred svojim prijateljima. Nažalost, djecu se često uči da 5.0 u osnovnoj školi donosi uspjeh u srednjoj školi, a 5.0 u srednjoj školi donosi uspjeh na fakultetu i tako dalje. Vjerujem da postoji određeni postotak djece koja nisu forsirana i jednostavno im ide "sve od ruke", ali isto tako mislim da se od velikog dijela djece očekuje da budu odlikaši i to im se usađuje od najranijih dana te ih se ne uči da ganjaju neke stvari koje ih zanimaju već samo ocjene. Također, smatram da djeca jednostavno nisu dovoljno samostalna jer roditelji s njima pišu zadaće te uče s njima do osmog razreda osnovne škole, a možda i dalje. (Ovdje ne ubrajam roditelje koji se bave sa svojim djetetom koje ima poteškoće u razvoju i sl.) Mislim da je to najviše izraženo u Zagrebu zbog veličine grada, ali i zbog klime koja prevladava, a to je da je Zagreb prvi grad u državi u svemu, pa tako mora biti i u broju odlikaša.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Eh da. To vam je metropola. Nemamo mi to... Mi Varaždinci :)
+6 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Treba potražiti odgovor i u pozitivnim stranama života u Zagrebu. U metropoli postoji snažan naglasak na obrazovanju i uspjehu. Roditelji često potiču svoju djecu da budu izvrsni u školi, a djeca sama često osjećaju pritisak da postignu dobre rezultate. Rekla bih, po nekom mom iskustvu koji je stečen i u razgovoru s drugima, u Zagrebu su škole generalno bolje opremljene. I bolje su financirane od škola u drugim mjestima po Hrvatskoj. To učiteljima daje više resursa za podučavanje i djeci više mogućnosti za učenje.

Ne zaboravimo da glavni grad Hrvatske je ujedno i lokacija mnogih elitnih škola. Tolika koncentracija elitnih škola ne postoji niti u jednom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Kada spominjete Osijek... Osijek kao da kod profesora ima drugačiju kulturu obrazovanja. Ona je manje usmjerena na natjecanje i više na suradnju đaka. A i Osječki obrazovni sustav je manje centraliziran. Što daje učiteljima više autonomije u donošenju odluka o ocjenjivanju, pa je nezahvalno uspoređivati takav način ocjenjivanja s ovim u Zagrebu.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...