Što zna savršeni voditelj projekata?

120 pogleda
Filip Jurišić pitano 30.06.2015. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,228 bodova)
Voditelj projekata je, po mojem mišljenju, jako bitna funkcija. E sada imam jedno zanimljivo pitanje: ako se radi o tvrtci koja se bavi software development da li je nužno da je voditelj projekata i developer ili može biti neke druge struke pri čemu nije do detalja upoznat sa pisanjem koda, ali zna organizirati posao, definirati što treba isporučiti, kako to treba izgledati itd.

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+2 glasova
Maja Kos odgovoreno 03.09.2015. od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,108 bodova)

Voditelj projekta je odgovoran za ostvarivanje zadanih ciljeva projekta. bitne odgovornosti voditelja projekta podrazumijevaju stvaranje jasnih i ostvarivih ciljeva projekta, određivanje zahtjeva projekta te upravljanje s tri ključna elementa projekta:

  • troškovima,
  • opsegom te
  • kvalitetom.

Voditelj projekta u svakom trenut zna u kojoj je fazi projekt i da li i koliko odstupa od zacrtanog budžeta. Voditelj je odgovoran za cijeli projekt, pa i neuspjeli, ali i osoba koja će upravljati sudionicima projekta, ponekad i osoba koja će neke sudionike odstraniti iz projekta. Voditelj mora biti planer, dakle dobro planirati sve zadatke, mora biti dobar organizator, komunikator, logističar. Za kraj, voditelj je osoba koja rješava određene probleme koristeći svoje znanje i poznavanje cjelokupnog projekta.

Za voditelja projekta je dobro da poznaje dobro materiju samog projekta, itekako je to bitno. No pitanje je do koje razine. Primjenom SCRUM metode razvoja softverskog projekta, nije potrebno da je voditelj projekta ujedno i (bivši) developer, ali kao i u svakom drugom poslu - što više znaš, to više vrijediš.

Nadodala bi da za manje projekte s manjim brojem ljudi nekada se i od voditelja projekta očekuje da bude developer. I to je OK, no kod nekih većih projekata sa 100-tinjak angažiranih ljudi, voditelj projekta ne mora nužno biti developer ALI.... Uvijek neki ali... Dobro je da ima prethodna iskustva u vođenju projekata iz tog područja. Netko tko je vodio projekte u kemijskoj industriji ne mora biti tako dobar za vođenje softverskih projekata. I obrnuto. No, čast izuzecima.

Slična pitanja

1 odgovor 320 pogleda
1 odgovor 198 pogleda
1 odgovor 91 pogleda
Hrvoje pitano 30.06.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)
1 odgovor 97 pogleda
2 odgovora 660 pogleda
2 odgovora 173 pogleda
1 odgovor 102 pogleda
1 odgovor 506 pogleda
2 odgovora 343 pogleda
1 odgovor 257 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,659 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...