475 pregleda
Darko Međimurec u rubrici Pravo od Darko Međimurec
promjena rubrike od Znatko
Kada dobijemo opomenu od odvjetnika (ne ovrhu!) da se plati nešto što se nije platilo, a to nešto iznosi 20 kuna, a odvjetnička opomena 250 kn + PDV, da li su odvjetničke opomene u takvom slučaju uopće legalne kada su skuplje od iznosa koji nije plaćen?

Da li je dovoljno platiti vjerovniku njegov iznos od 20 kuna ili ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Mario Daka od Mario Daka

Prema Zakonu o zaštiti potrošača NN41/14, 110/15 članak 15, stavak 1. izdavanje opomene radi naplate neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja nije dopušteno naplaćivati.

Odvjetnik može proizvoljno odrediti trošak odvjetničke opomene jer je to predviđeno za složene opomene po Tbr.33.t.1., a predmetna opomena spada u Tbr.33.t.2. No, u slučajevima kada su odredbe Zakona o potrošačima "lex specialis" za situaciju kada imamo potrošaća s jedne strane, a prodavatelja usluge ili proizvoda (instituciju, tvrtku) s druge strane - odvjetničke opomene se NE SMIJU naplaćivati bez obzira šalje li ih izravno prodavatelj ili im to šalju po angažiranom odvjetniku koji na toj odvjetničkoj opomeni zaradi nekoliko puta više nego što je iznos samog nepodmirenog iznosa.

Možemo naglasiti ovdje da odvjetnik ima pravo taj trošak opomene naplatiti svojoj stranci, odnosno prodavaču usluge ili proizvoda, ali nikako dužniku!

Za kraj, da uvedemo malo zdravo-seljačke logike. Zamislite da takve opomene počnu dolaziti za režije kao što su struja, plin, komunalne usluge, itd. Tada bismo takve opomene dobivali i za sve ove navedene usluge, a ne dobivamo ih, zar ne? Barem ne u Zagrebu. Pa se sad zapitajte - zar mislite da se elektra ili hoding ne bi ovog sjetili?!? Ali... No ipak to oni ne rade. Pa čak ni poznati odvjetnik Hanžeković koji zastupa cijeli holding i T-Com.

U takvim slučajevima, ako Vam se to dogodi, kontaktirajte domah HOK kako biste prijavili takvog odvjetnika koji Vam je poslao odvjetničku opomenu.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Goran Dren 20.01.2017. pitanje u rubrici Pravo od Goran Dren
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...