Zoran Jurić u rubrici Zdravlje i medicina od
tagovi uređeni od Znatko
Kada imam temperaturu, kad sam bolestan, htio bi nekad skinuti visoku temepraturu. Kako skinuti temperaturu kad je visoka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+15 glasa
Filip Jurišić od
Povišena tjelesna temperatura (vrućica) sama po sebi najčešće nije opasna. To je normalna reakcija organizma na bakterijsku ili virusnu infekciju.

Smatra se da je tjelesna temperatura povišena kod odraslih osoba ako iznosi više od 37 stupnjeva Celzijusa, mjerena živinim termometrom pod pazuhom.

Kod djece se temperatura uobičajeno mjeri pod pazuhom (aksilarna temperatura) i rektalno. Smatra se da dijete ima blago povišenu temperaturu ako je aksilarna temperatura 37,4 do 39 stupnjeva Celzijusovih ili rektalna od 38 do 39,8 stupnjeva Celzijusovih. Kod djece se smatra da je temperatura visoka ako su vrijednosti aksilarne temperature iznad 39 ili rektalna iznad 39,8 stupnjeva Celzijusovih.

Jedan od efikasnih načina za smanjenje povišene tjelesne temperature je tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi. Prilikom tuširanja ili kupanja ne preporučuje se da se moči glava, a traje maksimalno oko 15 minuta. Za snižavanje povišene temperature može se koristiti obloge od mlake vode. Osobama s povišenom tjelesnom temperaturom se preporučuje mirovanje, jer povećana fizička aktivnost dovodi do povećanja tjelesne temperature.

Pacijentima s povišenom temperaturom preporučuje se da uzimaju veće količine tekućine da bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem. Ishrana treba da bude laganija, s više vitamina koji poboljšavaju imunitet pacijenta.

Kod visoke temperature mogu se koristiti lijekovi za smanjenje povišene temperature (paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilna kiselina). Doziranje i način upotrebe lijekova određuje apoterkar ili doktor. Veliki broj pacijenata sa simptomom povišene temperature se ne javlja doktoru, a pogotovo u sezoni povećanog obolijevanja od virusa prehlade i gripa.

U sljedećim slučajevima je obavezno da se pacijent javi na liječnički pregled:

- djeca mlađa od tri mjeseca s temperaturom višom od 38,4 stupnjeva C,

- ako je temperatura kod djeteta, bez obzira na uzrast, viša od 40 stupnjeva C,

- osobe s općimlošim stanjem zbog dehidracije,

- pacijenti oboljeli od kroničnih nezaraznih bolesti,

- osobe starije od 65 godina,

- svi pacijenti kod kojih povišena temperatura traje duže od dva-tri dana
+12 glasa
Iva Murat od
Kad imam temperaturu obično što više mirujem i odmaram. San nam je pogotovo potreban kad smo bolesni. Važno je unositi što više tekućine pa se preporučuje piti čaj ili limunadu te jesti juhe i jušna jela. Ako je temperatura visoka možete uzeti lijek za snižavanje temperature. Ja najčešće koristim Lupocet. Kod vrućice pomažu i oblozi koji se stavljaju na čelo, lice, prsa i ruke. Tuširanje također može sniziti temperaturu.
+6 glasa
Ivana Steković od

Skidanje visoke temperature

  • Prva opcija,popiti tabletu. Ibuprofen,Neofen Forte,Lupocet…
  • Otuširati se u mlakoj ili hladnoj vodi. Ako vam je toliko loše da se ne možete ni ustat,pomažu i hladni oblozi. Kada se oblog zagrije okrenite ga na drugu stranu.
  • Uklonite dodatne slojeve odjeće i deke.
  • Ohladite prostoriju u kojoj boravite i razluftajte ju. Bilo bi dobro da otvorite prozor i pustite maoo zraka jer će se temperatura vaše sobe sniziti a time i temperaturu svog tijela.
  • Na starinski način - skidanje temperature krumpirom. Narežete dve debele ploške krumpira (neka bude hladan-znači da odstoji kratko u frižideru) položite na tabane i navucite čarape.
+5 glasa
Sandra Vukov od
Odmarajte se i pijte puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako vručicu prati velika glavobolja, ukočen vrat, otežano disanje ili drugi neobični znakovi ili simptomi. Ako vam baš jako nije dobro, možete uzeti Lupocet/Ibuprofen/Aspirin.

Prirodno možete pokušati skinuti temperaturu tako da uđete u kadu s mlakom vodom u kojoj ćete se osjećati hladno, kada imate temperaturu. Nosite laganu pidžamu ili odjeću. Pijte puno hladne vode ili vodu sobne temperature i provjetravajte prostorije. Važno je da se odmarate i da ništa ne radite, takodjer da se ne uzrujavate.

Slična pitanja

2 odgovora 519 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
2 odgovora 228 👀
Redakcija 16.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Redakcija
3 odgovora 494 👀
1 odgovor 443 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
6 odgovora 935 👀
4 odgovora 417 👀
2 odgovora 773 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...