368 pregleda
Mia M. u rubrici Hrana i piće od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Nisam još nikada probala pa me zanima imate li iskustva kako pripremiti jedan fini domaći kuhani sir? Dakle, nešto jednostavno, početnički recept, ali da sir ispadne dobar i ukusan. Ako imate neki tajni recept i želite ga podijeliti s javnošću - slušam.
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako ispeći kestene?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor

Za pripremu domaćeg kuhanog sira potrebni su domaće mlijeko, alkoholni ocat i sol. Domaći kuhani sir može se pripremiti u slanoj ili slatkoj verziji, ovisno o preferencijama. Za pripremu je potrebno svega 30 minuta

Sastojci: 

1. 6 litara domaćeg mlijeka 

2. 4 žlice octa 

3. sol po želji 

Priprema: 

1. U lonac s debelim dnom ulijte mlijeko. Debelo je dno poželjno da mlijeko ne bi zagorjelo, odnosno da se ne bi "uhvatilo" za dno lonca. Stavite lonac na vatru da se mlijeko kuha. Količina dobivenog sira ovisi o kvaliteti i masnoći domaćeg mlijeka. 

2. Čim mlijeko počne ključati, isključite vatru. Pričekajte 10 - 20 sekundi da se mlijeko "smiri", a zatim u mlijeko počnite dodavati ocat. Istovremeno lagano miješajte mlijeko i ocat velikom šupljom žlicom. 

3. Grudice sira počet će se odvajati od sirutke. Te grudice žlicom počnite odvajati i stavljati u kalup. U kalup stavite jedan sloj grudica pa osolite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve grudice, dakle grudice sira pa sol. Kalup možete staviti na rešetkastu podlogu koju možete prekriti gazom da bi se sir zadržao u kalupu. Osim toga, na taj će se način iscijediti sirutka. Posolite i više nego što je potrebno jer će se sol istopiti i iscijediti se sa sirutkom. Ukoliko nemate četvrtasti kalup za pripremu sira, možete iskoristiti okruglu plastičnu kanticu korištenu u domaćinstvu. Takvoj kantici samo trebate izrezati dno. 

4. Kada je sav sir u kalupu, još jednom ga osolite. Nakon toga stavite poklopac na sir. Važno je da na poklopac dodate nešto tvrdo i čvrsto kako bi se pritisnuo sir. Na taj način će se i sirutka prije ocijediti. 

5. Sir u kalupu treba ostaviti čak i do 12 sati da se cijedi. 

 

Slična pitanja

2 odgovora 3.3k pregleda
2 odgovora 263 pregleda
2 odgovora 374 pregleda
3 odgovora 214 pregleda
3 odgovora 139 pregleda
3 odgovora 156 pregleda
2 odgovora 274 pregleda
4 odgovora 177 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...