396 pregleda
Marko Radić u rubrici Promet i vozila od Marko Radić
promjena rubrike od Znatko
Koje su glavne razlike između ruskog borbenog aviona MiG-21 i američkog F-16?

Koji je bolji i u čemu od drugog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Slijedi usporedba ova dva modela borbenih aviona...

MIG-21 je jednomotorni višenamjenski borbeni zrakoplov jednosjed, ruskog porijekla. Naziv MiG dolazi od Mikoyan-Gurevich. Proizvodio se od 1959. do 1985. godine. Doseg leta samo s jednim punim punjenjem mu je 1210 km te može postići brzine od 2 maha. Teži 5.6 tona, a sa full opremom 8.9 tona.

F-16 je poznat američki (SAD) borbeni superavion značajan zbog svoje agilnosti u letu. Proizvodi se od 1973. godine. Njegov doseg leta jednim punim punjenjem iznosi preko 4220 km te postiže najveću brzinu od 1.2 maha. Teži 8.57 tona, a sa full opremom čak 19.2 tone.

Analizom gore navedenih činjenica jasno je da snažan motor aviona MIG-21 doseže veće brzine u letu od F-16, ali agilnost u promjeni smjera letenja značajne su odlike F-16 u bliskoj zračnoj borbi. U teoriji, MIG-21 može pobjeći F-16 upotrebom svog snažnog motora, a F-16 može puno brže izbjeći protivnika i manevrirati u zraku. Problem koji ima MIG-21 je relativno mali doseg leta za razliku od oko 4 puta većem dosegu koji ima F-16 što mu omogućuje i puno kompleksnije putanje prilikom manevriranja u zraku i izbjegavanja neprijatelja i njihovih raketa zemlja-zrak i zrak-zrak.

Nadalje, jasno je da borbena opremljenost borbenog zrakoplova F-16 može biti veća nego što MIG-21 može utovariti na sebe, no ipak to onda utječe i na kretanje u prostoru pa i potrošnju goriva. Dobra strana je što F-16 i može smjestiti u sebe toliko goriva.

Kako su oba borbena aviona svojevremeno bila vrh letačke tehnologije i perjanice borbene uspješnosti velikih suparnika uoči kraja hladnog rata (SSSR i SAD), njihove borbene i letačke sposobnosti su često hvaljene i osporavane pristaša obiju strana. Borbena spremnost oba aviona je bila neupitna i mnogo puta prokušana u stvarnim situacijama, te predmet mnogih igranih filmova.

Ivan Đerek od Ivan Đerek
odlična usporedba ovih legendarnih lovaca, Hrvoje ! ! !
–2 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
To , kao prvo nije za usporedbu, i uzalud je trošiti vrijeme na isto - mig 21 je avion 3. a F-16 - 4+ generacije, da ne ulazimo u ,,sitnice.. kao što je - prvi - prototip mig - 21, je pletio 50-i neke godine.,imamo mali razmak od 70.g, inovativnih riješenja.

Slična pitanja

2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...