Mia Marijanović u rubrici Osobni razvoj od
promjena rubrike od Znatko
Svi bježimo od smrti. Normalni. Čak je ona nešto odbojno kao lajtmotiv u filmovima i kazališnim predstavama. NIje se lako suočiti sa vlastitom smrću. Kako osobno nadvladati tu činjenicu da ću jednog dana umrijeti i suočiti se sa vlastitom smrtnosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Alan Kuč od

Čovjek je jedino biće koje je svjesno da će umrijeti. Iz tog razloga stvara religije i filozofije, te promišlja o svom postojanju i prestanku tog postojanja. Upravo zato što čovjek zna da će umrijeti on se trudi živjeti i život postaje smislen. Život je putovanje, a smrt je odredište na koje svaki čovjek mora doći. Ljepota života nalazi se upravo u tome da je život prolazan. Kada ne bi bilo smrti sve što radimo i postižemo bilo bi besmisleno. Smrt daje životu smisao i potiče čovjek da se ostvari i iskoristi vrijeme koje ima. Prolaznost života je jedina konstanta u ljudskom postojanju, stoga prihvaćanjem smrtnosti, mi kao ljudi prihvaćamo svoju ljudskost i svoja ograničenja. Smrti se ne treba bojati jer je ona dio ljudske egzistencije i čovjek ne bi bio biće kakvo je da nije smrtan. Zato što zna da će umrijeti čovjek radi nevjerojatne stvari kako bi ostavio trag u povijesti. Stvara umjetnost, jezik, tradiciju, kulturu i mnoge druge discipline jer je svjestan svoje prolaznosti. Bez smrti čovjekova postignuća su besmislena jer što god napravi ako je besmrtan nikada neće u potpunosti biti gotov s pothvatom za koji se odlučio. Znanje o vlastitoj smrtnosti omogućuje čovjeku da nadiđe samoga sebe, te da svoju prolaznost ispuni potragom za smislom.

Marija Smiljan od
Imate jako lijepe i jasne odgovore. Hvala Vam na tome‌
+10 glasa
Arya Oberoj od

Smrt je sastavni dio životnog ciklusa i svakom živom biću je namijenjena kao što je svakom živom biću podaren život, ako dozvolite takvo izražavanje. Možda jedini događaj iz budućnosti za koji možemo biti sigurni da će se desiti, iako ne možemo znati kada (osim ako ne otkrijemo eliksir života pa onda ni taj događaj u našoj budućnosti nećemo moći bez rezerve uzeti hehe).

Baš zato što je svakom živom biću namijenjena je vjerojatno dovoljno dobar razlog da prihvatimo tu činjenicu i da pokušamo što je više moguće onda iskoristiti od života. Puno je stvari ponuđeno svakom od nas vjerujem, i to ne moraju biti nikakvi WOW događaji, za koje danas većina mislimo da su prilike, prilika je sama po sebi izaći van u prirodu i uživati u zelenilu. Prilika je čuti našu najdražu pjesmu na radiju (sasvim slučajno), prilika je otići na ručak s obitelji/prijateljima. Iskoristiti što je više moguće prilika i uživati. Danas, sutra kada dođe taj dan i trebamo se suočiti s time što čeka svakog od nas, da ne zažalimo za vremenom koje smo mogli provesti uživajući u životu, a mi smo, upravo suprotno, proveli ga razmišljajući o smrtnosti.

Ponekad je čar jednostavno uživati u sitnicama, krupne su to stvari (((:

+9 glasa
Mihaela Betić od
možeš pročitati milijun članaka o smrti, ali nitko se od tamo nije vratio da bi nam osobno mogao prenijeti svoja iskustva i što je točno smrt ili smrtnost. ovisi o tvojim uvjerenjima, ali smrt ne mora nužno biti i kraj nečega.

mislim da se ne treba bojati nečega što nam je nepoznato i što je neistraženo. treba uživati u životu, lijepo ga proživjeti, voljeti, imati prijatelje, družiti se i bit sretan. kada dođe do tog trenutka, ako smo stvari iskoristili život, to nam uopće neće biti problem.

ja vjerujem u reinkarnaciju i vjerujem da je preglupo da smrt bude kraj. eto, svatko nađe način da si olakša razmišljanje o tome.
+2 glasa
Ivona Jagatić od
Smrt nije ono što nas treba plašiti. Način umiranja je ono čega se trebamo plašiti.

Vjerski gledano, ako smo dobra osoba idemo u raj, gdje je prekrasno.  Raj nije ni mjesto, a niti vrijeme. To je nekako stanje u kojem vrijeme ne postoji.

Kada je vrijeme za umiranje, ostaju nam sva sjećanja iz života, lijepe uspomene, strahovi, tragedije... ali znam ćemo da smo dali sve od sebe i mirno možemo otići u raj i tamo vidjeti svoje pokojne članove obitelji. Nemamo se što brinuti jer idemo u Božje ruke.

Slična pitanja

2 odgovora 400 👀
Maja Kos 15.10.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Maja Kos
2 odgovora 269 👀
3 odgovora 432 👀
1 odgovor 1.5k 👀
3 odgovora 324 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...