238 pregleda
Lora Aladrović u rubrici Razno od Lora Aladrović (345 bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Ne znam koliko ste primijetili da ukoliko skrenete u potpuno praznu ulici u trenutku vašeg približavanja pješačkom na njemu će se pojaviti pješak. On se mogao pojaviti par trenutaka prije dok ste vi bili na početku ulice ili pak kasnije kad vi prođete. Kolika je slučajnost da se sve taman pokreće kad i vi? Ulica je prazna dok se vi ne odlučite skrenuti ili pokrenuti i bas će se u tom trenutku stvoriti netko.. Hvala!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Alan Kuč od Alan Kuč (689 bodova)

Naša percepcija života je subjektivno iskustvo svakog čovjeka. Ono što netko percipira kao slučajnost drugi čovjek možda percipira drugačije. Također postoji i psihološki odgovor gdje kada se na nešto fokusiramo i tražimo poput brojeva češće ćemo ih primijetiti nego da se ne fokusiramo na njih. Slično je i kod slučajnog susreta, ako ga tražite vjerojatno ćete ga i naći ili barem percipirati kao takvoga. Bitno je razlikovati subjektivnu percepciju stvarnosti od stvarne. Neki događaj se može dogoditi i različiti ljudi će ga različito percipirati. Ta percepcija naravno ovisi o kulturi i odgoju koji je čovjek dobio. Ako svjesno tražimo slučajnosti, tada ćemo ih i pronaći, a ako se dogode neovisno o nama opet ćemo ih na svoj način percipirati. Slučajnost je zapravo samo nešto što naša svijest nije očekivala da će se dogoditi u tom trenutku, čovjek ima izbor hoće li taj događaj pripisati višim silama ili funkcioniranju svijeta.

+2 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.6k bodova)
Možda nam takva ''slučajnost'' može samo ukazati da možda ipak slučajnosti nema, možda ipak postoji neki dublji razlog zašto se u tom trenu baš tamo pojavila ta osoba (nama poznata ili nama nepoznata).

Mnogi znanstevnici iz graničnih područja znanosti, su se bavili tom tematikom, i uglavnom su davali slične zaključke da se slučajnosti dešavaju baš onda kada nam trebaju. I na nama je kako ćemo dokučiti dublje značenje tih susreta...

Svakako savjetujem ako Vas zanima više o tome da ukoračite u literaturu graničnih područja znanosti, od hrvatskih znanstvenika iz tog područja rado bih preporučila gospodina Draga Plečka.

Slična pitanja

2 odgovora
4 odgovora
Biljana Tandara 28.09.2015. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Biljana Tandara (3.7k bodova)
5 odgovora
Biljana Tandara 28.09.2015. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Biljana Tandara (3.7k bodova)
2 odgovora
Marko Radić 12.03.2016. pitanje u rubrici Razno od Marko Radić (8.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...