162 pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Edukacijski rehabilitatori, kao i logopedi, često se susreću s predrasudama kako mogu raditi s TAKVOM djecom (djecom s teškoćama u razvoju). Što odgovoriti na ovakva pitanja i kako spriječiti predrasude o radu edukacijskog rehabilitatora i njihovih klijenata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Ana Zovak od Ana Zovak (342 bodova)

Prvenstveno bih htjela naglasiti da u 21. stoljeću u kojem živimo ne bi trebalo dolaziti do ovakvih ni bilo kojih drugih tipova predrasuda posebice kada je zdravlje i uspostavljanje kvalitetnije egzistencije osobe u pitanju. No, predrasuda ima te ćemo se istih vrlo teško riješiti.

Kako odgovoriti na iznad postavljeno pitanje? Po mom mišljenju ne postoji jednoznačan i jednostavan odgovor.

Uvijek je poželjno vrlo pristojan i dobar odgovor započeti s naglaskom na obrazovanju. Time mislim na isticanje značenja koje stoji iza spomenutih radnih mjesta logopeda i edukacijskih rehabilitatora. Edukacijska rehabilitacija je znanstveno područje na kojem stručne osobe provode svoju stručnost te odgovornost u edukacijsko-rehabilitacijskoj praksi, a ponajviše uz provođenje profesionalne etike. U pitanju su individue koje se usavršavaju kroz cjeloživotno učenje. 

Stoga, kada se pojedinac pronađe u situaciji u kojoj se od njega traži odgovor na određenu predrasudu i slično, vrlo jasno može objasniti sugovorniku da logopedi, edukacijski rehabilitatori ili bilo koji drugi zdravstveni djelatnik, usvajaju suvremeni pristup invaliditetu, a ta vrsta pristupa podrazumijeva pridržavanje ljudskih prava te razvija razumijevanje svih stupnjeva invaliditeta budući da ovdje nije riječ samo o određenom zdravstvenom oštećenju osobe već i o prilagodljivosti iste različitim okruženjima. 

Cilj je osposobiti osobe s invaliditetom za kasniji produktivan rad, zapošljavanje ili pak olakšati njihovo bivanje što je više moguće. Bitno je osvijestiti da se ovdje ne pomaže samo osobama s invaliditetom već i njihovim roditeljima odnosno skrbnicima. Riječ je o hvale vrijednom zanimanju koje čini mnoge živote znatno lakšima i bogatijima, stoga smatram da je ovakav odgovor i više nego dovoljan da se izvuče jasna poruka te objašnjenje iz iste. :)

Nino Marić od Nino Marić (15.7k bodova)
Nažalost predrasude su okosnica kako današnjeg društva tako i svakog čovjeka ponaosob i nešto s čim se svatko od nas mora suočiti i boriti.
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...