116 pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.7k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Edukacijski rehabilitatori, kao i logopedi, često se susreću s predrasudama kako mogu raditi s TAKVOM djecom (djecom s teškoćama u razvoju). Što odgovoriti na ovakva pitanja i kako spriječiti predrasude o radu edukacijskog rehabilitatora i njihovih klijenata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Ana Zovak od Ana Zovak [Aktivan] (255 bodova)

Prvenstveno bih htjela naglasiti da u 21. stoljeću u kojem živimo ne bi trebalo dolaziti do ovakvih ni bilo kojih drugih tipova predrasuda posebice kada je zdravlje i uspostavljanje kvalitetnije egzistencije osobe u pitanju. No, predrasuda ima te ćemo se istih vrlo teško riješiti.

Kako odgovoriti na iznad postavljeno pitanje? Po mom mišljenju ne postoji jednoznačan i jednostavan odgovor.

Uvijek je poželjno vrlo pristojan i dobar odgovor započeti s naglaskom na obrazovanju. Time mislim na isticanje značenja koje stoji iza spomenutih radnih mjesta logopeda i edukacijskih rehabilitatora. Edukacijska rehabilitacija je znanstveno područje na kojem stručne osobe provode svoju stručnost te odgovornost u edukacijsko-rehabilitacijskoj praksi, a ponajviše uz provođenje profesionalne etike. U pitanju su individue koje se usavršavaju kroz cjeloživotno učenje. 

Stoga, kada se pojedinac pronađe u situaciji u kojoj se od njega traži odgovor na određenu predrasudu i slično, vrlo jasno može objasniti sugovorniku da logopedi, edukacijski rehabilitatori ili bilo koji drugi zdravstveni djelatnik, usvajaju suvremeni pristup invaliditetu, a ta vrsta pristupa podrazumijeva pridržavanje ljudskih prava te razvija razumijevanje svih stupnjeva invaliditeta budući da ovdje nije riječ samo o određenom zdravstvenom oštećenju osobe već i o prilagodljivosti iste različitim okruženjima. 

Cilj je osposobiti osobe s invaliditetom za kasniji produktivan rad, zapošljavanje ili pak olakšati njihovo bivanje što je više moguće. Bitno je osvijestiti da se ovdje ne pomaže samo osobama s invaliditetom već i njihovim roditeljima odnosno skrbnicima. Riječ je o hvale vrijednom zanimanju koje čini mnoge živote znatno lakšima i bogatijima, stoga smatram da je ovakav odgovor i više nego dovoljan da se izvuče jasna poruka te objašnjenje iz iste. :)

Nino Marić od Nino Marić [Ekstraktivan] (8.0k bodova)
Nažalost predrasude su okosnica kako današnjeg društva tako i svakog čovjeka ponaosob i nešto s čim se svatko od nas mora suočiti i boriti.

Slična pitanja

7 odgovora 534 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...