Zoran Jurić u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić

Kada bi poslao upite na email različitim agencijama i pojedincima oko jedne kampanje putem Google oglasa, dobivao sam vrlo, vrlo šarene odgovore tj. visoki raspon obračuna njihovih honorara iliti tantijema za postavljanje i vođenje Google AdWords kampanje. Neki su tražili 10% od iznosa koji ću uložiti u Google, a neki pal 60%. Neki fiksno, neki setup fee, neki ne, itd. Što Vi mislite koliko iznosi fer honorar za angažman agencije koja vodi Google kampanju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
uređen od Znatko
 
Najbolji odgovor

Da, osobito frustrirajuća stavka nije samo tih nevjerojatnih 50 do 60 % već i činjenica da posao zna biti odrađen traljavo. Prema mojem nahođenju, pregledu stanja tvrtki koje nude takve usluge ja smatram da je najpoštenije 30% i to u fiksnoj maniri uz naravno, neke dodatke i kombinacije koje sam elaborirao u nastavku teksta.

Zašto? Što se fiksne manire tiče mislim da pri ovakvim stvarima zaista ne treba komplicirati već dovoljno kompliciran posao. Naravno, jedino podržavam izlazak u susret od strane tvrtke prema korisniku usluge gdje se dogovor može postignuti (vezano uz otplatu), ali često upravo tvrtka pokušava "izmigoljiti" što veća prava za sebe u poslovnom odnosu. Fiksna cijena određuje sve na početku - nema skrivenih namjera, obadvje strane znaju što će dati, a što dobiti i to prema poznatim pravilima.

Što se postotaka tiče - sve ovisi o završenom poslu. Ipak, smatram da ukoliko je on pravilno napravljen (dakle u maniri da daje najbolje moguće rezultate po pitanju tehničke izvedivosti, opcija i naravno - situacije u kojoj se poslovanje nalazi) da ništa više od 30 posto nije baš toliko "fer". Činjenica je da ćete i uz tu kampanju te svu silu "ekspertize" i vi napraviti dobar dio posla - 30 posto se čini sasvim zdrav odnos u tom pogledu.

10 posto je svakako premalo, 50 posto je previše. Jedino je na vama da ukoliko vidite kako netko za 40 posto donosi neke vrlo dobre stvari u svojim tehnikama rada - da odlučite o tome koliko je pametno uložiti u tu tvrtku. Ali 50 posto je automatski polovica svega i to se osjeti.

Ideja da se vođenje kampanje naplaćuje u određenom postotku asmog budžeta predviđenom za oglašavanje je isto cool ideja (za velike klijente). Npr. troši 2000 eura na ovaj posao i onda bi agencija s tim sredstvima trebala složiti najbolji plan no problem je što može doći do malverizacija (agencije mogu izmišljati riječi i fraze koje nisu u skladu s onime što nudi klijent).

Fiskna naknada može biti opasna jer se može potrošiti više vremena (od strane tvrtke odnosno agencije) - 100 eura je dovoljno da se potroši 10 radnih sati na njega svaki mjesec, ali klijenti sami po sebi mogu stalno provjeravati status "narudžbe", dodavati vam nove male poslove vezane uz ciljane riječi i fraze, izmjene oglasa i potroši se puno više vremena. Ovo baš i nije pošteno prema agencijama, zar ne?

Fiksnu cijenu bi jedino zamjenio postotkom od profita. Dogovorite se na postotak od profita (rezultat Internet oglašavanja). Onda će svaka agencija dati sve od sebe da napravi što bolji posao za postotak koji dobiva, a klijent će također biti zadovoljan.

Uvijek ako postoji strah najbolje je kombinirati fiksnu cijenu i postotak profita (hibridni sustav) i tada bi svi trebali biti sretni i zadovoljni - dovoljno nakdnade za osiguranje utrošenog vremena i istodobno novi cilj da se postigne što bolji rezultat radi postotka na zarađenom iznosu.

Znatko od Znatko
Aritmetička sredina između 10 i 50% je - 30%. Dakle prema tvojem odgovoru to bi bila odgovarajuća marža za agenciju. Naravno, ovo je vrlo grubi zaključak i prilično pojednostavljen. No, akk netko traži brzi odgovor, zaključujem iz gornjeg da je to - 30%.

Slična pitanja

3 odgovora 637 👀
2 odgovora 866 👀
2 odgovora 511 👀
1 odgovor 251 👀
2 odgovora 679 👀
1 odgovor 1.0k 👀
1 odgovor 356 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...