Ivana Basar u rubrici Hrana i piće od
Ponekad dobim snažan poriv za nečim slatkim (i ne, voće se ne svrstava pod slatko :D) i većinu vremena se ne mogu oduprijeti tom porivu te pojedem neku (najčešće ne previše zdravu) čokoladu ili slatkiš. Kako oduprijeti želji za slatkim i kako spriječiti da se uopće pojavljuje želja za takvom vrstom hrane?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Karla Jurišić od

Slatke grickalice i slatkiši su veliki problem današnje prehrane. Nisu u potpunosti opasne ako ih se zna kontrolirati i umjereno konzumirati. Ako shvatimo da smo postali 'ovisni' o slatkišima i kolačima, tada je pravo vrijeme za pronalazak alternative.


Kada nam tijelo traži slatko, ne moramo ga spriječiti u tome ili se ograničavati, nego znati kako mu pravilno pružiti ono što zaista želi, a da je opet nutritivno.


Dakle, bitan je trening. Umjesto držanja raznih slatkiša doma, opremite kuhinju sa voćem, maslacem od kikirikija, medom i datuljama. 

3 osušene datulje dnevno će vam pružiti zadovoljstvo sa slatkim koje trebate jer je na 100 g datulja udio šećera 30 g, dakle više nego dovoljno, a opet nećete osjećati grižnju savjesti jer su datulje pune nutrijenata.

Slijedeće što bi preporučila kao zamjenu:

  • narezana banana sa malo meda i šaka oraha
  • zobena kaša sa malinama i žlicom maslaca od kikirikija kao dodatak
  • jogurt sa svježim borovnicama
  • miks suhih datulja i orašastih plodova

Dajte priliku ovim alternativama 3 tjedna koliko je potrebno za usvajanje navile i vidjeti ćete, nećete više imati potrebu za klasičnim slatkišima, a i osjećati ćete se bolje i puni energije!

+2 glasa
Ivona Jagatić od
Potreba za slatkim dolazi uglavnom nakon preslane hrane.

Zato treba jesti neutralnu ili umjereno slanu hranu koja neće preslaniti jezik i organizam te neće biti potrebe za slatkim.

Ponekada organizam sa razlogom traži slatko jer mu treba energija. Onda je dobro uzeti red tamne čokolade ili neko voće. U jogurt dodati šumskog voća, bananu, cimet i slično.

Slična pitanja

5 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 9.9k 👀
Lovro Gorup 18.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
2 odgovora 3.5k 👀
3 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 1.7k 👀
1 odgovor 205 👀
3 odgovora 291 👀
2 odgovora 1.0k 👀
1 odgovor 429 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...