278 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
uređen od Ivana Basar

Koliko sati sna je optimalno za "punjenje baterija" i osjećaj naspavanosti? Ponekad imam osjećaj da sam umornija kad spavam duže!

Robert Mali od Robert Mali
hm hm... riječ najoptimalnije ne postoji jer je nelogična. ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Svaka osoba ima drugačije potrebe, međutim postoje neka pravila što se tiče godina i potrebnih sati sna. Za prosječnu i zdravu odraslu osobu preporučljivo je 8-9 sati sna. Osjećaj umora ne proizlazi uvijek iz broja odspavanih sati, već ovisi o kvaliteti sna. Pokušajte ići na spavanje svaki dan u približno isto vrijeme (recimo oko 9,10) i probudite se svako jutro u isto vrijeme. Na ovaj način ćete si stabilizirati bioritam te će vam se tijelo naviknuti na taj režim spavanja i samo će "znati" da je to jedino vrijeme koje ima za odmor. Također, bitno je da spavate u prostoriji koja je zamračena i tiha, te da zaspete u udobnom položaju kako bi spriječili da se u snu previše mičete i premještate.

Također ako ste bolesni, dozvolite si da spavate više zato što je u tim trenutcima tijelu potrebna regeneracija i odmor koji se postiže tijekom spavanja.

U svakom slučaju da odgovorim na pitanje, zaista postoje znanstveni dokazi kako je za odrasle (25-45 godina otprilike) optimalno spavati do 9 sati dnevno. Sve što ide preko toga će najčešće ostaviti taj dojam umora, kao što ste i sami spomenuli u pitanju.
+4 glasa
Lora Aladrović od Lora Aladrović
Slažem se s prethodnim odgovorom da je riječ "optimalno" zapravo neupotrebljiva u ovome kontekstu jer je kod svake osobe objašnjenje te riječi individualno.

 Ono što želim reći je da svaki organizam treba svoju određenu dozu sna te mu odgovara različito vrijeme te različita količina. Istraživanja su pokazala da je san između 22 h i ponoći najučinkovitiji te neusporediv s onim nakon ponoći. U tom dijelu noći organizam treba najviše mirovati zbog detoksikacije, obnove te odmora organizma.

 Preporučujem ti da pomakneš počinak malo ranije, a za vrijeme spavanja " optimalno" bi bilo 8 h (22-6) ukoliko ti spavanje oduzme veći dio dana normalno je da se osjećaj ostali dio umorno jer ti se organizam opustio, preodmorio te imaš smanjeni dio budnosti za aktivnosti.

Također smatram ukoliko spavaš iznimno dugo da bih mogla obaviti sistematski zato što ono može biti uzrok i dosta bolesti.

Nadam se da sam pomogla!
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Optimalno je spavati 8 sati, ali zapravo netko može spavati 10 sati i osjećati se umorno, dok je nekome 1 sat sna kao zimski san.

Sve ovisi u kojoj rem fazi sna se probudimo. Određene rem faze sna nam daju umor veći nego li prije spavanja, dok neke rem faze sna nam daju osjećaj kao da smo spavali sto godina dokle ne pogledamo sat i vidimo da je prošlo tek nekoliko minuta.

Sati sna ovise od osobe do osobe. Ali važnija je kvaliteta sna, nego li trajanje sna.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
2 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...