221 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Zašto nas ponekad muče noćne more? Imaju li noćne more kakvu ulogu u našoj psihi ili se samo događaju spontano?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Noćne more se najčešće javljaju tijekom REM faze sna, i one su prirodna reakcija na stres i tjeskobu. Povezane su najčešće s nečime što nam se dogodilo u prošlosti pa ne trebate brinuti da je to znak za nešto loše što vas čeka u budućnosti. Noćne more možete shvatiti kao poziv na to da se zapitate što vas muči i suočite se sa svojim problemima. Čak i ako zaboravite na neku traumu koju ste proživjeli, ona bi vam se mogla javiti u snovima. Neki lijekovi također mogu izazvati noćne more, poput antidepresiva i nekih lijekova za tlak. Ako ste kasno i obilno večerali, vaš metabolizam će biti aktivniji što će povećati aktivnost mozga i potencijalno uzrokovati noćnu moru. Također, neke bolesti poput depresije, anksioznosti i PTSP-a mogu uzrokovati noćne more, a neka istraživanja pokazuju da je s pojavom noćnih mora povezan i povećan unos alkohola i kofeina.

+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Noćne more proizlaze iz naše glave odnosno od naših  problema i onda kada nismo svjesni da ih imamo i kad smatramo da nismo pod stresom a jesmo. Možemo na nešto samo pomisliti, dovoljno je samo da nam jednom prođe kroz glavu da bi mogli to i sanjati ako je nesto lošeg karaktera da bi imali noćnu moru. Postoji mit da ono sto sanjamo se nikada neće dogoditi pa tako ja kada imam noćnu moru (a to je znalo biti često) tješila sam se da je to bio samo san i da mi se to nikada neće dogoditi i nije se dogodilo. Trebalo mi je dugo vremena čak i godina da obnovim svoje misli i počnem razmišljati pozitivno i da nemam vise ružne snove.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
3 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
1 odgovor
2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...