116 pregleda
Darija Magdalenić u rubrici Zdravlje i medicina od Darija Magdalenić (3.8k bodova)

Koje vrste anksioznih poremećaja postoje?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Zašto smo anksiozni na društvenim mrežama?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (22.7k bodova)
odabran od Darija Magdalenić
 
Najbolji odgovor

Anksioznost je čest i velik problem današnjice s kojim se suočava sve veći broj ljudi. Ovdje se najčešće radi o neugodnom osjećaju straha, uznemirenosti i tjeskobe koji prožimaju i prate osobu u svim njenim životnim situacijama i tako joj onemogućavaju svakodnevno normalno funkcioniranje. 

12 znakova da možda patite od anksioznog poremećaja - eTrafika

Osobe koje se bore s ovom vrstom psihičkog poremećaja često su nesigurne, nesretne, uplašene, neodlučne i teško se nose sa svim svakodnevnim zadacima. 

Neke vrste anksioznih poremećaja su: 

  • GENERALNI ANKSIONZI POREMEĆAJ

Ovo je vrsta anksioznog poremećaja koja dovodi ljude do toga se boje bez razloga. Oni cijelo vrijeme osjećaju strah od straha i uzrok njihova straha je nepoznat i ne može se reći gdje je. Oni se najčešće samo obuzeti strahom od budućih događaja i boje se poduzeti akcije jer se boje da neće uspjeti ili očekuju da će se dogoditi nešto loše. Ova je vrsta straha najčešće jako paralizirajuća i opterećujuća te onemogućava ljude da normalno i mirno izvršavaju svoje svakodnevne obaveze. 

  • PANIČNI POREMEĆAJ

Ovo je vrsta paničnog poremećaja koja je uzrokovana stalnim i često ponovljivim napadima panike koji se pojavljuju bez razloga i u situacijama gdje za njih uzroka nema. Ovakvi napadaji često dovode osobu do toga da se počinje bojati za vlastiti život jer su napadi panike ti koji ih uznemiruju i zastrašuju. Napada je često popraćen drhtanjem, jakim lupanjem srce i time da se osoba osjeća nesigurno i boji se situacije u kojoj se nalazi bez razloga. Zbog toga oni najčešće izbjegavaju sve socijalne kontakte ili situacije u kojima je došlo do ovakvih napada. 

  • ANKSIOZNI POREMEĆAJ FOBIJE 

Ovo je vrsta anksioznog poremećaja u kojem osoba osjeća strah od susreta s drugim ljudima ili bilo kakvih radnji pred drugim ljudima. Ona je sklona razmišljanju o događajima koji se nisu dogodili ili o pretjeranom razmišljanju nakon događaja. Ove se osobe najčešće boje pričati, jesti, hodati, izlaziti na ispite ili raditi bilo što gdje je prisutan veći broj ljudi jer se boje da će ih oni osuđivati ili imati neko određeno mišljenje o njima. One su sklone čestom znojenju, crvenjenju, drhtanju te se boje izlaziti iz kuće i raditi bilo što pred drugim ljudima. 

Mila Validžić prije 5 dana pitanje u rubrici Osobni razvoj od Mila Validžić (3.2k bodova) Kako optimizam može postati životni stil?
+5 glasa
Lorena Burčul od Lorena Burčul (248 bodova)
Anksiozni poremećaji su skupina poremećaja koje karakterizira neugodno tj. uznemirujuće emocionalno stanje ustrašenosti i tjeskobe često popraćeno ponašajnim i tjelesnim promjenama poput onih izazvanih strahom. Anksioznost je do određenog stupnja uobičajena kada se osoba suočava sa stresom, prijetnjom ili opašnošću i tada predstavlja način prilagodne. No kada se ta granica pređe smatra se lošim načinom prilagodbe, dovodi do disfunkcije i patnje te se tretira poremećajem.

Glavni oblici/vrste anksioznih poremećaja su: Generalizirani anksiozni poremećaj, panični poremećaj, fobije, socijalni anksiozni poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Međutim često se događa da osobe sa simptomima jednog od navedenih poremećaja odgovaraju i kriterijima da drugi takav poremećaj jer se određeni simpromi i procesi koji dovode do poremećaja mogu pripisati na više njih pa se radi o ko-morbiditetu.

Slična pitanja

1 odgovor
Darija Magdalenić 05.10.2022. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Darija Magdalenić (3.8k bodova)
3 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
3 odgovora
Tomislav Gatara 02.07.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...