Ivana Basar u rubrici Djeca i roditeljstvo od
Kako ublažiti kolike (dojenačke grčeve) kod beba i kako prepoznati mogući napad kolika kod beba?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Iva Ivanko od

Pojam dojenačke kolike podrazumijeva svakodnevno učestalo i izmenadno javljanje bolova i plača kod beba u popodnevnim satima i večernjim satima, tijekom više tjedana. Osim što iscrpljuju roditelje, ne ostavljaju posljedice za daljnji razvoj djeteta stoga ih se ne treba bojati, a češće su u prvorođenčadi i u muške djece. 

Kolike se u beba javljaju zbog pohlepnog sisanja prilikom kojeg bebe udišu veću količinu zraka koja kasnije rastežu crijeva pa nastaju grčevi. Također ih mogu uzrokovati i veća količina šećera, osjetljivost na kravlje mlijeko, preobilni obroci. Također strah, ljutnja i umor mogu dovesti do pojave simptoma.

Ne postoji konkretan lijek, ali postoji niz radnji koje se mogu poduzeti kako bi se ovo razdoblje olakšalo i bebi i roditeljima. Prvenstveno treba omogućiti optimalne uvjete hranjenja, njege i spavanja, ali i dovoljno odmora za roditelje. Kod dojenja je bitno prekinuti sisanje u jednom trenutku kako bi dojenče moglo podrignuti i izbaciti zrak. Nakon hranjenja preporuča se podignuti bebu u uspravan stav na nekoliko minuta, nakon čega ga poleći na bok.

Kada nastupi napad kolika lagani pritisak na trbuh može pomoći, kao i grijanje trbuha ili kružno masiranje. Neki također spominju čaj od komorača koji pomaže u nadutosti.

 

 

+5 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko
Kolike su dojenački grčevi kod beba koji se javljaju tijekom prvog tromjeseča života, ali nisu bolest i u većini slučajeva uzrok nije poznat. Dok neka djeca imaju samo nekoliko napadaja grčeva u prvim mjesecima života, druga djeca ih imaju svakodnevno do 3 mjeseca starosti. Jedan od razloga je taj što novorođenčad i dalje ima nerazvijen i nježan probavni sustav koji nikada nije probavljao hranu, pa treba vremena da u potpunosti počne normalno funkcionirati.

Prepoznatljivi grčevi kod beba su kada se beba grčevio sklupča, neutješno plače i ima nadut i tvrd trbuščić. S obzirom da se uzroci grčeva u beba vežu uz hranu, valja voditi računa u prehranjivanju. Za dojilje, bitno je znati da način života, lijekovi i hrana koju konzumiraju mogu utjecati na kvalitetu mlijeka. Ako se kolike kod bebe ponove nakon što se pojede određena namirnica, preporuka je da se ista izbjegava. Ako se beba hrani mliječnim pripravkom za dojenčad, pripremajte manje obroke, više puta na dan. Bočicu treba držati što okomitije, tako da bude ispunjena mlijekom, kako beba ne bi gutala pjenu ili zrak koja će prouzročiti nadimanje i u krajnjem, grčeve. Kolike se obično javljaju u kasno poslijepodne ili navečer, pa se pretpostavlja da uzrok kolika može biti umor ili naporan dan, pa je najveća pomoć bebi smirenost. Također, nakon hranjenja, bebu treba uspraviti i pomoći da podrigne da se tako riješi viška zraka.

 

Izvor: https://bebimil.hr/savjetovaliste/moja-beba/kolike-dojenacki-grcevi-4/

Slična pitanja

1 odgovor 209 👀
Zoran Jurić 07.07.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
4 odgovora 521 👀
2 odgovora 161 👀
2 odgovora 218 👀
2 odgovora 3.1k 👀
2 odgovora 520 👀
4 odgovora 568 👀
1 odgovor 186 👀
1 odgovor 188 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...