Ivan Gačić u rubrici Financije od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Može li mi netko objasniti razliku između hipotekarnog kredita i stambenog kredita s obzirom da kod stambenog kredita uzima se stan koji se kupuje (ili neka druga nekretnina) isto pod hipoteku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+18 glasa
Iva Jukić od Iva Jukić
Stambenim kreditom financira se kupnja, izgradnja, obnova ili uređenje nekretnine. Banka odobrava kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja zbog dugoročnosti kredita (dospijeće između 20 i 30 godina). Čest primjer instrumenta osiguranja je upravo založno pravo na nekretninu zbog čega i dolazi do miješanje pojma stambeni i hipotekarni kredit. Neki ostali instrumenti osiguranja su jamac, police osiguranja i slično. Hipotekarni kredit je nenamjenski dugoročni kredit koje banke odobravaju, a za instrument osiguranja se koristi hipoteka na nepokretnu imovinu u korist banke (zajmodavca). Zbog toga što se hipotekarni kredit u RH smatra nenamjenskim gotovinskim kreditom kamatna stopa je u pravilu nešto niža u odnosu na druge nenamjenske kredite, ali je opet malo viša u odnosu na stambeni kredit iz razloga što mu nije definirana namjena. Visina hipotekarnog kredita se odobrava u iznosu 50-70% od procijenjene vrijednosti nepokretne imovine, što daje zaštitu banci u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita. Zaključno, glavna razlika između ta dva kredita je u tome što je stambeni kredit namjenski, a hipotekarni kredit nenamjenski.
+14 glasa
Marina Baričanec od Marina Baričanec
Hipotekarni kredit banke je onaj kod kojeg banka nama posudi novce uz kamatu i kao osiguranje da ćemo vratiti taj novac uzima pod hipoteku neku nekretninu (onu kojoj smo mi vlasnik) tako da ju može prodati u slučaju da ne vratimo novce.

Stambeni kredit je novac banke kojim mi koji nemamo vlastitu nekretninu za stanovanje rješavamo taj problem (jer nemamo keš ili zbog nekog drugog bitnog razloga) tako što banka nam posudi te novce isključivo i samo za kupovinu nekretnine u kojoj planiramo živjeti. Banka obično uzme pod hipoteku tu nekretninu koju kupujemo i u kojoj čemo živjeti tako da je stambeni kredit ujedno i hipotekarni kredit.

Razlika između hipotekarnog kredita i stambenog je u visini kamate. Obično je stambeni kredit s (značajno) nižom kamatom nego hipotekarni.
Znatko od Znatko
Sviđa mi se ovaj odgovor. :)
+13 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Prema statistici iz 2014. godine, skoro 90% naših građana živjelo je u vlastitoj nekretnini. Po tome su Hrvati u europskom vrhu. No, nismo jedini. Tu je još i Slovačka, Bugarska i Litva. Na dnu tablice su najrazvijenije europske zemlje po BDP-u: Švicarska, Njemačka i Austrija. Istovremeno, tek 5% hrvatskih državljana koristi svoju nekretninu kao hipoteku ili vraća kredit za neku nekretninu. To je u Hrvatskoj pokazuje značajan potencijal u korištenju nekretnina kako bi se došlo do gotovog novca kroz korištenje hipotekarnog kredita banaka.

  • Hipotekarni kredit je kredit financijske institucije u kojem se nekretnina koristi kao instrument osiguranja. Hipotekarni krediti se smatraju nenamjenskim, gotovinskim kreditima koji rabe vlasništvo nekretnine kako bi osobno došli do novca. 
  • Stambeni krediti, uz lepezu instrumenata osiguranja, koriste kao instrument osiguranja i nekretninu koja se kupuje. Stambeni kredit je namjenski, a to znači da novac banka isplaćuje direktno prodavaču nekretnine. 

Važno je znati da se u slučaju podizanju hipotekarnog kredita nekretnina može koristiti kao "kasica prasica" za dolazak do velike količine keša, ali uz veću kamatu nego kod podizanja stambenog kredita. Takve razlike nose određene prednosti obje vrste kredita, ali i zahtjeva oprez dužnika.

Slična pitanja

1 odgovor 1.1k 👀
Suzana Mićel 29.11.2015. pitanje u rubrici Financije od Suzana Mićel
1 odgovor 402 👀
3 odgovora 651 👀
Ivan Gačić 18.11.2016. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
3 odgovora 981 👀
Ivan Gačić 18.11.2016. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić
1 odgovor 304 👀
1 odgovor 291 👀
1 odgovor 571 👀
1 odgovor 1.5k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...