129 pregleda
Marija User u rubrici Sport i rekreacija od Marija User (148 bodova)

Ima li tjelesna aktivnost učinaka na mentalno zdravlje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Lucija Guber od Lucija Guber (340 bodova)
uređen od Lucija Guber

Poznat nam je pozitivan osjećaj u tijelu koji dobijemo nakon vježbanja za koji su zaslužni endorfini, ali to nije jedina pozitivna strana fizičke aktivnosti. 

Premisa jest da tjelovježba utječe na poboljšanje mentalnog zdravlja, bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti te također smanjuje stres, anksioznost i depresiju. Nekoliko je procesa kojima se to postiže:

 • Tijekom vježbanja dolazi do zasićenja kisikom i rasta krvnih žila u područjima mozga povezanim s racionalnim razmišljanjem, kao i socijalnim, fizičkim i intelektualnim performansama.
 • Tjelovježba smanjuje hormone stresa (postoje istraživanja koja pokazuju da su osobe s anksioznim poremećajem u 48% većoj mogućnosti za razvijanje demencije) i povećava broj neurotransmitera poput serotonina i noradrenalina, za koje je poznato da ubrzavaju obradu informacija.
 • Tjelovježbom se reguliraju neurotrofini koji su zaslužni za preživljavanje i diferencijaciju neurona u mozgu u razvoju, grananje neurona i sinaptičke mehanizme u mozgu odraslih. 

Jedna od najvažnijih promjena je oslobađanje hormona rasta koji se naziva neurotrofični faktor izveden iz mozga ili BDNF. Godine istraživanja pokazuju da, barem kod štakora i miševa, BDNF izazvan vježbanjem pokreće rast novih moždanih stanica u hipokampusu, proces zvan neurogeneza. BDNF to čini pojačavanjem funkcije matičnih stanica u mozgu, na kraju ispunjavajući hipokampus novim zdravim stanicama koje pojačavaju moždane sposobnosti. 

Neurološka poboljšanja koja su povezana s neurogenezom i neuroplastičnosti (koja poboljšava način na koji postojeći neuroni funkcioniraju) su: 

 • Smanjen stres
 • Smanjena socijalna anksioznost
 • Poboljšano procesiranje emocija
 • Prevencija neuroloških bolesti
 • Kratkoročna euforija
 • Povećana energija, fokus i pažnja
 • Usporavanje procesa starenja
 • Poboljšano pamćenje
 • Poboljšana cirkulacija krvi
 • Smanjena ‘moždana magla’
+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (29.3k bodova)

Fizička aktivnost donosi mnogo pozitivnih učinaka na tijelo, a posebice na mentalno zdravlje. Današnji sjedilački način života doveo je do mnogih negativnih posljedica na ljudsko tijelo, među kojima su i mnoge bolesti kao što su problemi s disanjem, visoki krvni tlak, dijabetes, osteoartritis te mnogi drugi.  

Neurološke bolesti postaju češće starenjem te ih je potrebno spriječiti dok nije prekasno jer one također predstavljaju ozbiljan problem za zdravstveni sustav. Tjelovježba je najučinkovitiji te najjeftiniji način sprječavanja nastanka mentalnih bolesti. Tjelovježba ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje. Kratkoročno vježbanje popravlja naše raspoloženje bez obzira radi li se o tjelovježbi od 20 minuta ili sat vremena. No, da bi se naše raspoloženje nastavilo podizati, potrebno je vježbati tijekom  duljeg vremenskog perioda. Za početak, 2 do 3 puta tjedno, zatim se tjedni broj tjelovježbi može povećati na 4 do 5

Početkom 20. stoljeća, znanstvenici su počeli detaljnije proučavati utjecaj tjelovježbe na psihološke poremećaje kao što je depresija. Ranije studije slučaja su zaključile da bi vježbanje umjerenog intenziteta bilo korisno za liječenje depresije i rezultat pozitivnog raspoloženja Vježbanje stimulira oslobađanje spojeva u mozgu te može pružiti osjećaj smirenosti. Potiče otpuštanje endorfina, spojeva u mozgu koji mogu utjecati na poboljšanje našeg raspoloženja.  

 

 

Slična pitanja

2 odgovora
Margareta Jurisi 29.11.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi (646 bodova)
2 odgovora
4 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.1k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...