309 pregleda
Ivana Basar u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Koje vježbe je bolje ne izvoditi jer se možemo lako ozlijediti ili jednostavno nisu korisne za naše zdravlje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
uređen od Mihaela Blažeka

Prvo što mi pada na pamet je nepravilno trčanje. Primjerice, u pogrešnoj obući ili po pretvrdom terenu. Koljena su u prilično ugroženom stanju tijekom trčanja, pa se mora pripaziti na njih. Važno je informirati se prije početka svake aktivnosti. Primjerice, ako imate problema s koljenima, a htjeli biste raditi cardio, tada je vožnja bicikla u potpunosti bezopasna.

Zatim, upitno je koliko su trbušnjaci zapravo korisni, a kamoli ako se rade pogrešno. Postoji mnogo vježba za trbuh koje se mogu umjesto njih raditi.

Također, ako se bilo što teško diže s poda ili se vježbaju takve vježbe, važno je da dižete nogama, a ne leđima što mnogi često zaborave i onda dođe do ozljede leđa.

Kada bi se općenito moralo reći, istina je da je svaka vježba koja nije pravilno izvođena zapravo štetna - donosi više štete nego koristi. Isto tako, važno je vježbati u skladu sa svojim mogućnostima jer, ako se tijelo prenapreže, može doći do ozljede. Važno je postupno graditi mišić s umjerenim povećavanjem broja ponavljanja, a onda i težine s kojom se radi.

Svakako je važno da se informirate i budete oprezni jer "bolje spriječiti nego liječiti". Postoje mnoge ozljede koje su nepovratne unatoč zadivljujućoj sposobnosti tijela da zacijeli. Slušajte pažljivo upute vježbe jer ponekada upravo ti detalji rade razliku između super odrađene vježbe i ozljede ili nekorisne vježbe.

+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Ne postoji vježba koja je sama po sebi opasna, loša za zdravlje i koju je bolje ne izvoditi. Svaka je vježba korisna, ali moramo paziti na nekoliko stvari. Moramo procijeniti je li određena vježba prikladna za našu kondiciju. Ako smo početnici u vježbanju, morat ćemo krenuti s lagnijim vježbama i postupno izvoditi teže vježbe. Jako je važno da vježbe izvodimo pravilno. U početku vježbu treba izvoditi polako i treba pokušati osjetiti koji se mišići aktiviraju prilikom izvođenja te vježbe. Na internetu možete pronaći mnogo videa o tome kako izvoditi neku vježbu, a uvijek je dobro i potražiti pomoć profesionalnog trenera. 

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Basar
4 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Basar
2 odgovora
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...