Mihael Fernežir u rubrici Promet i vozila od Mihael Fernežir
promjena rubrike od Znatko
Kakav auto kupiti električni ili na benzin/dizel?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Iva Jukić od Iva Jukić

Plusevi i minusi

  • za održavanje električnog automobila treba oko 50 posto iznosa održavanja dizelskog
  • godišnja naknada za uporabu javnih cesta za električne automobile je 50 posto naknade za automobile na dizelsko gorivo
  • godišnja naknada za okoliš zbog ispuštanja ugljikova dioksida za električne automobile iznosi sedam puta manje od onih na dizelsko gorivo, a emisija ugljikova dioksida četiri je puta manja
  • dizelsko gorivo dodatno je opterećeno trošarinama
  • potrošena električna energija zasad je za korisnike javnih punionica besplatna

    više na: https://novac.jutarnji.hr/novi-svijet/elektricni-auto-vs-dizelas-usporedili-smo-dva-renaulta-i-izracunali-sto-je-isplativije/7421484/
+5 glasa
Hrvoje Prpic od Hrvoje Prpic
Ako se mene pita, odgovor je samo jedan elektricni. Ali da bih bio objektivniji, nabrojat cu i pluseve i minuse elektricnih vozila.

Elektricna vozila su necujna, imaju izuzetno ubrzanje i trenutno reagiraju na papucicu akceleracije. Nemaju mjenjac vec postoji samo odabir naprijed, natrag. Ako na to dodamo i opciju one pedal drive gdje vozilo samo koci kad pustite papucicu akceleracije pa ne morate nogu prebacivati niti na kocnicu, ugodjaj voznje je neusporediv.

Elektricna vozila imaju i svojih mana. Najveca mana je da putevi iznad 300 km postaju osjetno sporiji nego s klasicnim ICE (internal combustion engine) vozilima. Dok je to za puteve do 700-800 km jos u granici tolerancije, sve preko toga postaje osjetno teze. Medjutim, to nije slucaj kod Tesla i Porsche vozila koja svoje modele pune brzinom od dodatnih 100 km voznje za oko 5 minuta, a toj se skupini sve vise i vise pridodaju i drugi proizvodjaci. KIA/Hyundai najavljuje novu platformu za sljedecu godinu, a ostali proizvodjaci su vec danas na 12 minuta za dodatnih 100 km.

Iako danas skuplja od ICE vozila, cijene elektricnih vozila svake godine padaju jako velikom brzinom pa je vec danas Tesla M3, usporediva s BMW M3 ili Audi S4 jeftinija za oko 25-30% od ICE konkurencije. Renault najavljuje Twinga za 2021. po cijeni ICE modela, a Dacia najavljuje svoj elektricni SUV za samo 20.000 eura.

Jako bitna stvar na koju treba paziti kod kupnje novog vozila je da ce, za 5 godina kada cete prodavati svoje vozilo, biti gotovo nemoguce prodati ICE vozilo jer ce dosta gradova do tada zabraniti voznju ICE vozilima. Slicna stvar koja se dogodila vlasnicima dizel EURO 5 vozila prije koju godinu u Njemackoj.

Slična pitanja

3 odgovora 712 👀
1 odgovor 3.6k 👀
2 odgovora 356 👀
2 odgovora 306 👀
2 odgovora 448 👀
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 577 👀
1 odgovor 734 👀
1 odgovor 269 👀
Nino Marić 22.04.2022. pitanje u rubrici Promet i vozila od Nino Marić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...