707 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Na koje sve načine pjevači njeguju glas budući da često naprežu glasnice? Šteti li dugogodišnje pjevanje zdravlju glasnica i ostalih organa koji sudjeluju u proizvodnji glasa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+1 glas
Jan Iveković od Jan Iveković (138 bodova)

Piju sirova jaja 

Ako je vjerovati narodnoj medicini, lijek je za očuvanje, ali i vraćanje funkcije glasnica ni više ni manje nego - sirovo jaje. Također se vjeruje da ovaj proizvod dobro vlaži grlo i podmazuje ligamente te tako čini glas baršunastim i ugodnijim. U to vjeruju i brojni profesionalni pjevači i pjevačice koji konzumiraju sirova jaja prije nastupa. Kako bi "recept" bio učinkovit, preporučuje se popiti jedno jaje ujutro i jedno navečer. Iako je ova je metoda prilično popularna i koriste je ljudi diljem svijeta, prije konzumacije sirovih jaja trebaš u potpunosti biti sigurna da su jaja svježa i da su visoke kvalitete.

Estetski pomlađuju glasnice 

Estetska kirurgija sve je popularnija pa ne čudi sve rašireniji trend pomlađivanja glasnica, odnosno voice lifta. Riječ je o kirurškoj intervenciji koja se izvodi tako da se iz trbuha izvlači salo koje se zatim presađuje na glasnice. Masne stanice iz sala na trbuhu stvaraju hormon estrogen koji podmazuje glasnice, a rezultat je snažniji i čišći glas. Metoda je nastala u Americi, no zadnjih je godina sve popularnija u Europi i u ostatku svijeta.

Izbjegavaju čokoladu

Mnogi će se složiti da čokolada "miluje naše nepce", no, nažalost, ne i glasnice. Morat ćemo razočarati sve ljubiteljice pjevanja i čokolade jer ove dvije stvari nikako ne idu "ruku pod ruku". Naime, ova slatka poslastica jedna je od najgorih namirnica za konzumaciju prije nastupa. Sadrži visoki udio šećera i kofein - dva sastojka koji mogu loše utjecati na rad glasnica prije nastupa. Šećer se može zaglaviti u grlu i povećati proizvodnju sluzi, što može učiniti glas flegmatičnim i neprivlačnim. S druge strane, kofein može izbaciti vodu iz organizma što izaziva suhoću glasa. Osim čokolade, pjevačice i pjevači ne konzumiraju ni kavu prije nastupa. 

+1 glas
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.0k bodova)
Pjevači što više pjevaju oni glasnice jačaju i bolje su, više su razvijenije, glas se štiti da se ne deremo, da ne budemo pod stresom, nema svađe ako želite imati lijepi glas, jako je bitno čuvati grlo od prehlade,  takodjer znatno je učinkovita prehrana, dakle, hrana dosta pomaže lijepom glasu (razni čajevi, med, propolis, toplina hrane i napitaka jer nesmije biti prevruče ili prehladno, neki pjevači kažu da su sirova jaja jako dobra za glas itd.) i poželjno je da se bude što opušteniji i što veseliji jer glasnije onda nisu napete nego opuštene. Za njih je takodjer jako dobro da pluća udišu čisti zrak te da ona postaju jača jer su jako bitna za pjevanje. Disanje jako ovisi o dobrom glasu, imaju posebne tehnike izvođenja disanja.

Zdravlje je uvijek pa tako i u ovom slučaju bez iznimke, na prvom mjestu.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 09.11.2021. pitanje u rubrici Muzika i ples od Ivan Gačić (8.6k bodova)
4 odgovora
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (897 bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 22.05.2022. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
2 odgovora
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...