Lovro Gorup u rubrici Stanovanje od
promjena rubrike od Znatko
Što je "pametni" dom i kako izgleda? Koje su sve prednosti pametnog doma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Antoneta Hrgović od

Pametni dom u pravilu označava automatizaciju sustava, odnosno olakšava upravljanje uređajuma i procesima u kući poput rasvijete, grijanja i kontrole temperature. Postoje i naprednije verzije pametnog doma u kojemu možete na primjer daljinskim upravljanjem pomicati zastore, spuštati i dizati rolete, paliti i gasiti uređaje. Očekivano, izgradnja ovakvog doma može biti izuzetno skupa zbog svoje luksuznosti, ali postoje i neki načini kako da unapredite svoj dom jeftinije:

  • ugradnja pametne rasvjete

- podrazumijeva žarulje koje mijenjaju intenzitet i boju svjetla

  • "smart hub"

-"centar povezanog doma" odnosno uređaj na koji je moguće spajanje više uređaja ( neki modeli podržavaju spajanje čak više od 200 uređaja)

  • nadzorna kamera

- kamera koja može biti postavljena unutar ili izvan kuće, a funkcionira kao detektor pokreta ili kao kamera s kontinuiranim snimanjem

  • zajedničko sučelje u svrhu energetske učinkovitosti

- povezuje sve sustave ( grijanje, rasvijetu, multimediju...) kojima možete pristupiti sa istog panela

 

Iako pametni domovi koje danas možemo vidjeti na društvenim mrežama izgledaju luksuzno, ovim putem možemo vidjeti da takvu infrastrukturu, uz puno manja ulaganja, možemo ostvariti i u vlastitome domu.

+5 glasa
Iva Jukić od

Pametnim domom možemo nazvati sve one domove koji posjeduju razne uređaje i sustave poput rasvjete, grijanja, klimatizacije, televizora, kuhinjskih aparata, računala, audio i video sustava te sustava kamera, a s njima se može daljinski upravljati iz bilo koje sobe u kući, kao i na daljinu s bilo kojeg mjesta na svijetu putem telefona ili interneta. Pametni dom zapravo čine kućanski uređaji koji su povezani s centralnim uređajem koji ih kontrolira.
Glavne prednosti pametnog doma su praktičnost sustava pa tako možete upaliti klimu na putu kući kako bi vas dočekao rashlađeni prostor, možete ugasiti svjetlo dok ležite u krevetu ili otključati vrata iz daljine dok vadite stvari iz automobila. Druga prednost je sigurnost jer vas detektori pokreta mogu upozoriti ako se netko nalazi u vašoj kući dok vas nema. Također jedna od prednosti je štednja energije jer možete namjestiti raspored paljenja kućanskih aparat, na primjer da se perilica rublja pali noću dok je jeftinija struja i vas ujutro dočeka oprani veš, što također i štedi vrijeme.
Jedan pametni uređaj ne čini pametnu kuću, ali kada više uređaja uključimo u sustav dobivamo i veću kontrolu nad svojim domom.

Glavni nedostatak pametnih domova je visoka cijena. Iz tog razloga postoje osnovni paketi za pametni dom koji se kasnije mogu nadograđivati. Osnovni paketi najčešće sadrže senzore pokreta, video nadzor (kamere), pametne žarulje, termostat i pametne utičnice.

Slična pitanja

4 odgovora 1.5k 👀
Mirela Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
3 odgovora 1.2k 👀
2 odgovora 2.0k 👀
Lovro Gorup 01.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Lovro Gorup
1 odgovor 440 👀
1 odgovor 243 👀
Lovro Gorup 28.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
1 odgovor 1.9k 👀
1 odgovor 936 👀
Matej Tolić 29.06.2014. pitanje u rubrici Tehnologija od Matej Tolić
9 odgovora 1.5k 👀
3 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 1.2k 👀
Lovro Gorup 28.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...