Marketing odjel d.o.o. u rubrici Mediji od
promjena rubrike od Znatko

Koju sve tehničku opremu treba posjedovati danas jedan moderan novinar za svoj rad? 

Možda nešto od tehničke opreme može biti stacionarno (u uredu?!), a nešto mobilno (npr. mobitel) što nosi sa sobom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Miroslav Wranka od
odabran od Marketing odjel d.o.o.
 
Najbolji odgovor

Precizan odgovor na ovo pitanje u dobroj mjeri ovisi o mediju u kojem novinarka ili novinar rade. No, pobrojat ću osnovnu tehničku opremu bez koje je teško obavljati novinarski posao danas.

1) Računalo povezano s internetom

Pod računalom ne podrazumijevam samo stolna računala i laptope, već i tablet računala, pa i smartfone, odnosno bilo koji uređaj koji može poslužiti za unos, obradu i spremanje teksta. Osim za pisanje članaka i novinarskih priloga ovi uređaji služe i za objavu, montiranje video i audio priloga, komunikaciju, istraživanje, pohranu arhive...

2) Pametni telefon

Moguće je zamisliti kako netko radi novinarski posao koristeći dobru staru Nokijinu ciglicu, ali to će biti vrlo rijetke iznimke. Naime, novinarstvo se danas proteže u velikoj mjeri i na društvene mreže, koje služe kao platforma za plasman vijesti, kanal za komunikaciju sa čitateljstvom, stručnjacima, partnerima i drugima te također za istraživanje.

3) Video kamera i mikrofon

Kao i drugi na webu dostupni sadržaji, novinarstvo se sve više okreće video formatima. U ovu svrhu mogu poslužiti prijenosna računala i mobiteli, ali ako se želite time baviti imalo ozbiljnije uložit ćete u kvalitetniju opremu.

4) Dodatna oprema

Nije nužno, ali dobro je imati barem jednu prijenosnu bateriju, eksternu memoriju (USB stick, čvrsti disk ili oboje), memorijske kartice, diktafon, slušalice (po mogućnosti s poništavanjem okolišne buke)...


 

+4 glasa
Dražen Tomić od
Što to uopće znači moderan novinar – koji  segment novinarstva je onaj u kojem on radi – pisano novinarstvo, radijsko ili televizijski. Oprema se tada jako razlikuje ali ima nekih sličnosti. Ukupno uzevši manje je važna oprema koliko sposobnost uz ono što se ima isporučiti novinarski rad na vrijeme.

U svakom slučaju računalo za sve oblike, snimač zvuka za radijsko, videokamera za video novinarstvo. I pripadajući softveri koji omogućuju obradu i isporuku. I uz opremu mutlidisciplinarna znanja, iskustvo, sposobnost prepoznavanje teme, nošenje ponekad vrlo teške opreme. Tako da oprema ma kako moderna bila nije ključ kvalitetnog novinarsko rada.

Slična pitanja

3 odgovora 1.6k 👀
2 odgovora 512 👀
Nino Marić 28.10.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić
1 odgovor 626 👀
3 odgovora 487 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...