Znatkica u rubrici Priroda od

Što je to brezova guba i za što je zdrava za čovjeka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Magdalena od
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Brezova guba naziv je u narodu za vrstu gljive Fomitopsis betulina koja raste isključivo na stablima breze. Ova gljiva se nastanjuje u stablu na mjestima oštećenja pa se zato naziva parazitskom. Pri rastu narušava cjelovitost stabla breze te uzrokuje trulež debla, što posljedično dovodi do mogućeg loma stabla.

Iako za brezu pogubna, za ljude je brezova guba vrlo korisna. Kroz povijest se koristila za jačanje imuniteta, zaustavljanje krvarenja, dezinfekciju, olakšanje probavnih smetnji, liječenje tumorskih oboljenja te, pomalo ironično, ublažavanje tegoba uzrokovanih parazitima i mikrobima. U suvremeno doba njenu dobrobit potvrdila su i znanstvena istraživanja.

Danas se brezova guba prvenstveno koristi pri liječenju bolesti dišnog sustava. Te bolesti podrazumijevaju sve od najobičnije prehlade pa sve do tumornih oboljenja. Često se preporuča i ljudima koji su prestali pušiti, jer dokazano pročišćava pluća od nakupljenog katrana i nikotina. Osim što pomaže u liječenju već razvijenih bolesti, vrlo je učinkovita i pri prevenciji.


Izvor: Nuta ljekovite gljive

+6 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

Brezovača ili brezova guba (lat. fomitopis betulina) je gljiva saprofit, jer se nalazi na mrtvim stablima i granama breze, a u stabla ulazi kroz oštećenja na njima. Brezovača uzrokuje smeđ trulež do koje dolazi zbog razgradnje celuloze koja je bijele boje. Tim procesom, stablo gubi elastičnost i svoja mehanička svojstva. Unatoč tome što živi kao štetnik na stablima, ima mnogo ljekovitih svojstava.

Prvo, brezova guba se pokazala djelotvornom u liječenju raka želuca i raka mliječne žlijezde. Također, ima antibakterijsko svojstvo na Echerichiju coli. Brezovača, dok je sasvim mlada, jestiva je iako je gorkog okusa. 

Uz to, prah osušene brezove gube se koristi za zaustavljanje krvarenja. Kao osušena gljiva, koristi se i za liječenje bronhitisa, astme i upale respiratornih organa. 

 

Izvor: https://lekovitepecurke.com/proizvodi/fomitopsis-betulin-brezovaca/

+4 glasa
Sandra Vukov od

Lako ju prepoznajemo po staništu na brezovom drvetu i činjenici da se kapica preklopi kako bi napravila prepoznatiljiv glatki obod oko površine bora. Kapice su bjelkaste do smećkaste boje, a površina pora bjelkasta ili sivosmeđa. Iako je brezova guba jednogodišnja i zapravo ne živi dulje od jedne sezone, plodišta su mu donekle žilava i ponekad se mogu naći u sljedećoj godini, obično donekle pocrnjela.

 Jestiva je, ali ima prilično gorak okus, pa nije najpoželjnija za hranu ali nije otrovna. Ova gljiva ima protuupalna, antibakterijska i stiptičkih svojstva što je dobro za izradu imunološkog tonika ili čaja koji se uzimaju jednom tjedno za jačanje imunološkog sustava. 

Breza polipora sadrži primarne i sekundarne metabolite (triterpena i polisaharide) koji su korisni za zdravlje. Istraživanja su takodjer pokazala da prirodni spojevi ove gljive mogu biti učinkoviti u borbi protiv HIV-a ili raka. Uz pružanje opće potpora u imunološkom sustavu ona takodjer inhibira angiogenezu, stvaranje novih krvnih stanica koje se javljaju u rastu tumora. Jedna od strana ljekovitog djelovanja breze polipore je koncentracije betulinske kiseline koju potencira iz stabla domaćina. U raznim studijima pokazalo se da betulinska kiselina pokreće smrt stanica karcinoma. 2001. godine ekstrakt breze polipore koji sadrži betulnisku kiselinu pokazao je korisno antivirusno djelovanje protiv HIV-a blokirajući njegovu reprodukciju. 

Slična pitanja

2 odgovora 307 👀
4 odgovora 2.4k 👀
1 odgovor 728 👀
4 odgovora 459 👀
Margareta Jurisi 21.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
1 odgovor 1.8k 👀
Mirela Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
2 odgovora 257 👀
1 odgovor 6.0k 👀
Ivan Gačić 10.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
2 odgovora 331 👀
Kuzma Topić 31.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić
3 odgovora 3.9k 👀
2 odgovora 455 👀
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...