1.3k pregleda
Znatkica u rubrici Priroda od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)

Što je to brezova guba i za što je zdrava za čovjeka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.8k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Brezova guba naziv je u narodu za vrstu gljive Fomitopsis betulina koja raste isključivo na stablima breze. Ova gljiva se nastanjuje u stablu na mjestima oštećenja pa se zato naziva parazitskom. Pri rastu narušava cjelovitost stabla breze te uzrokuje trulež debla, što posljedično dovodi do mogućeg loma stabla.

Iako za brezu pogubna, za ljude je brezova guba vrlo korisna. Kroz povijest se koristila za jačanje imuniteta, zaustavljanje krvarenja, dezinfekciju, olakšanje probavnih smetnji, liječenje tumorskih oboljenja te, pomalo ironično, ublažavanje tegoba uzrokovanih parazitima i mikrobima. U suvremeno doba njenu dobrobit potvrdila su i znanstvena istraživanja.

Danas se brezova guba prvenstveno koristi pri liječenju bolesti dišnog sustava. Te bolesti podrazumijevaju sve od najobičnije prehlade pa sve do tumornih oboljenja. Često se preporuča i ljudima koji su prestali pušiti, jer dokazano pročišćava pluća od nakupljenog katrana i nikotina. Osim što pomaže u liječenju već razvijenih bolesti, vrlo je učinkovita i pri prevenciji.


Izvor: Nuta ljekovite gljive

+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Brezovača ili brezova guba (lat. fomitopis betulina) je gljiva saprofit, jer se nalazi na mrtvim stablima i granama breze, a u stabla ulazi kroz oštećenja na njima. Brezovača uzrokuje smeđ trulež do koje dolazi zbog razgradnje celuloze koja je bijele boje. Tim procesom, stablo gubi elastičnost i svoja mehanička svojstva. Unatoč tome što živi kao štetnik na stablima, ima mnogo ljekovitih svojstava.

Prvo, brezova guba se pokazala djelotvornom u liječenju raka želuca i raka mliječne žlijezde. Također, ima antibakterijsko svojstvo na Echerichiju coli. Brezovača, dok je sasvim mlada, jestiva je iako je gorkog okusa. 

Uz to, prah osušene brezove gube se koristi za zaustavljanje krvarenja. Kao osušena gljiva, koristi se i za liječenje bronhitisa, astme i upale respiratornih organa. 

 

Izvor: https://lekovitepecurke.com/proizvodi/fomitopsis-betulin-brezovaca/

+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)

Lako ju prepoznajemo po staništu na brezovom drvetu i činjenici da se kapica preklopi kako bi napravila prepoznatiljiv glatki obod oko površine bora. Kapice su bjelkaste do smećkaste boje, a površina pora bjelkasta ili sivosmeđa. Iako je brezova guba jednogodišnja i zapravo ne živi dulje od jedne sezone, plodišta su mu donekle žilava i ponekad se mogu naći u sljedećoj godini, obično donekle pocrnjela.

 Jestiva je, ali ima prilično gorak okus, pa nije najpoželjnija za hranu ali nije otrovna. Ova gljiva ima protuupalna, antibakterijska i stiptičkih svojstva što je dobro za izradu imunološkog tonika ili čaja koji se uzimaju jednom tjedno za jačanje imunološkog sustava. 

Breza polipora sadrži primarne i sekundarne metabolite (triterpena i polisaharide) koji su korisni za zdravlje. Istraživanja su takodjer pokazala da prirodni spojevi ove gljive mogu biti učinkoviti u borbi protiv HIV-a ili raka. Uz pružanje opće potpora u imunološkom sustavu ona takodjer inhibira angiogenezu, stvaranje novih krvnih stanica koje se javljaju u rastu tumora. Jedna od strana ljekovitog djelovanja breze polipore je koncentracije betulinske kiseline koju potencira iz stabla domaćina. U raznim studijima pokazalo se da betulinska kiselina pokreće smrt stanica karcinoma. 2001. godine ekstrakt breze polipore koji sadrži betulnisku kiselinu pokazao je korisno antivirusno djelovanje protiv HIV-a blokirajući njegovu reprodukciju. 

Slična pitanja

2 odgovora 191 pregleda
4 odgovora 1.1k pregleda
4 odgovora 159 pregleda
1 odgovor 159 pregleda
Kuzma Topić 31.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.2k bodova)
2 odgovora 178 pregleda
3 odgovora 210 pregleda
2 odgovora 4.4k pregleda
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Hrana i piće od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
2 odgovora 109 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...