Znatkica u rubrici Poslovanje od Znatkica

Tko je virtualni asistent i što točno radi, te koja je usporedba sa PA (eng. personal assistant) tj. osobni asistent?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+21 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Zanimanje virtualnog asistenta je jedno od zanimanja novog doba.Zapravo je riječ o "neslužbenom zanimanju" za koje ne postoji posebna škola. Ako volite rad na računalu i internetu onda je ovo odličan posao za vas! Posao je sličan poslu tajnice, ali je radno vrijeme često i duže. Riječ je o odgovornom i zahtjevnom poslu. Jedne od najzahtjevnijih osobina i vještina koje virtualni asistent treba imati su: želja za učenjem, snalažljivost u novim uvjetima, odgovornost i komunikativnost, pismenost, kreativnost, znanje stranih jezika.. Poslovi koje virtualni asistent često radi su to da vodi brigu o raznim online kompanijama i društvenim mrežama, bave se analiziranjem, planiranjem, administrativne usluge i organizacija, upravljanje e-mailom i sl. Tako se poduzetnici mogu fokusirati na neke važnije stvari u poslovanju svoje tvrtke te im se tako omogućava da daju najviše od sebe. 

Osobni asistent je osoba koja pomaže nekoj osobi s nekim konkretnim stvarima. Najčešće ga imaju osobe s invaliditetom kojoj je potrebna pomoć ili djeca s posebnim potrebama koja trebaju pomoć u školi pa imaju osobnog asistenta. Tako da je razlika ta da osobni asistent pomaže nekoj osobi u svakodnevnom životu, a virtualni asistent pomaže radu neke trvtke odnosno radi neke administrativne i slične poslove. 

+18 glasa
Irina Malogorski od Irina Malogorski
uređen od Znatko

Najjednostavnije rečeno, virtualni asistent je profesionalac koji pruža svoje usluge na daljinu. 

Može se raditi o uslugama iz raznih područja kao što je marketing ili prodaja, međutim najčešće se radi o raznim administrativnim uslugama, poput vođenja cjelokupne uredske administracije, komunikaciji sa računovodstvom ili raznim institucijama, izradi izvještaja, prezentacija i dopisa, vođenju raznih evidencija, prikupljanju ponuda, pa sve do naručivanja uredskog materijala i plaćanja računa.

Usluge virtualnog asistenta angažiraju mali poduzetnici i obrtnici, OPG-ovi, startupovi ili udruge, koji imaju potrebu za obavljanjem određenih poslova, ali nemaju uvjeta ili ne žele zaposliti radnika.

Za njih je angažiranje virtualnog asistenta odlično rješenje, jer ih mogu angažirati samo za određeni posao ili za određeni projekt odnosno na nekoliko sati tjedno ili mjesečno, u onom opsegu koliko je potrebno njihovom poslovanju, te ih platiti samo za stvarno određeni posao.

 

Office - Virtualni administrativni asistentIrina Malogorski

Virtualni administrativni asistent

https://office.com.hr/

Marija Miljević 21.11.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Marija Miljević
21.11.2021. tagovi uređeni od Marija Miljević
Zašto angažirati virtualnog asistenta?
+14 glasa
Martina Žgomba od Martina Žgomba

Virtualni asistenti su pojedinci, uglavnom samozaposlene osobe koje pružaju svoje usluge udaljenim putem te na taj način i komuniciraju sa svojim klijentima, putem različitih platformi i aplikacija. Bitne karakteristike virtualnih asistenata su sljedeće:

  • koriste vlastite resurse za rad,

  • ne morate ih zaposliti,

  • usluge naplaćuju po satu, projektu ili paušalno.

Ovisno o razini znanja, vještina i iskustva virtualni asistenti mogu odraditi niz poslova koji su neophodni za svako poslovanje.

Virtualni asistenti rade za tvrtke, samozaposlene osobe - poduzetnike, fizičke osobe i sve one kojima je potrebna neka vrsta pomoći i podrške. Angažiranjem virtualnog asistenta vi plaćate samo dogovorenu cijenu rada koja je za vas neto trošak jer mu ne morate osigurati ni radni prostor ni opremu za rad, ne plaćate mu doprinose, godišnji odmor, bolovanje. Radno vrijeme virtualnih asistenata je fleksibilno i u dogovoru sa klijentom. Sam postupak angažiranja je veoma jednostavan, potrebno je pripremiti listu poslova koje im želite delegirati, dogovoriti uvjete i cijenu te potpisati ugovor o poslovnoj suradnji, a da bi suradnja bila uspješna veoma je bitna dvosmjerna, direktna i iskrena komunikacija.

Najbolje i najvažnije od svega jest da angažiranjem virtualnog asistenta vi imate više vremena da se bavite onime što volite i u čemu ste vi najbolji dok on za vas odrađuje poslove koji vama nisu core business, koji vas smaraju, oduzimaju mnogo energije i vremena.

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Nisam još čula da ovakvih poslova ima toliko po Hrvatskoj. Da li je teško naći zaposlenike?
Martina Žgomba od Martina Žgomba
Ima oko 200-tinjak virtualnih asistenata. Dosta njih radi putem freelance platformi, ali sada ih ima sve više koji rade i za klijente iz Hrvatske. VA ne traži zaposlenike, mislite li možda na klijente? Budući da na tržištu ima jako malo VA definitivno posla ima na pretek.
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Mislila sam na zaposlenike odnosno VA koji rade taj posao. Nisam znala da postoji tržište takve radne snage, da postoje ljudi koji to žele raditi i živjeti od takvog posla. Nov je i prvi put čujem za njega. Oprostite ako sam bila nejasna.
+6 glasa
Sanja Veletanlić od Sanja Veletanlić
uređen od Sanja Veletanlić

Kolegice su u prethodnim odgovorima već dobro objasnile teoretski dio zanimanja virtualnog asistenta, no ako ste kao ja i teorija vam teško pada bez konkretnih i živih primjera, onda imam dobru vijest. 

21.10.2022. organiziramo prvu konferenciju za virtualne asistente u Hrvatskoj i održat će se uživo!

To znači da možete doći na konferenciju, ući u dvoranu punu virtualnih asistenata i onih koji surađuju s njima i upoznati te ljude uživo. Nema bolje prilike za saznati tko su stvarno virtualni asistenti i što rade :)

Konferencija se održava u prostoru HUB385 na adresi Petračićeva 6 u Zagrebu, 21.10.2022. i traje cijeli dan - od 9 do 16.

Dođite i upoznajte virtualne asistente!

Ulaznice se mogu kupiti putem Entrio sustava: https://www.entrio.hr/event/ko-va-konferencija-virtualni-asistent-11481

Slična pitanja

1 odgovor 464 👀
1 odgovor 111 👀
1 odgovor 121 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...