167 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koje je povrće najbolje konzumirati zbog udjela vitamina koje sadrži?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Vitamini i minerali potrebni su svakom organizmu, stoga ako ih ne unosimo dovoljno ili u pravilnim količinama (s obzirom da ih možemo unjeti i previše te doći u stanje koje se naziva hipervitaminoza), mogu nam prijetiti razne bolesti i stanja.

Opće je poznato da vitamin C možemo pronaći u limun i ostalo kiselkasto voće, no, kada govorimo o povrću, svakako možemo spomenuti brokulu i i srodnu joj vrstu, prokulice.

Vitamine B skupine, od kojih su najpoznatiji B6 i B12, te koje mnogi ljudi doziraju u raznim tabletama i kapsulama koje piju kako bi imali lijepu i čvrsu kožu i nokte te blistavu kožu, možemo pronaći u zelenom lisnatom povrću. Nažalost, to nije slučaj za vitamin B12, koji nam je vrlo potreban i u pravilnom radu mozga. Njega ne možemo unjeti u tijelo povrćem. Ako ne jedemo meso i mesne prerađevine, možemo ga unjeti konzumacijom sira i jogurta.

Nadalje, mrkva je bogata vitaminom A, a manje je poznato da istog vitamina ima i u mladom luku, rotkvici (u manjim količinama), grahu, blitvi i špinatu.

Blitva i špinat  su također bogati i vitaminom D, kao i rajčica i batat, kada govorimo o povrću.

Slična pitanja

2 odgovora 162 pregleda
1 odgovor 172 pregleda
8 odgovora 301 pregleda
2 odgovora 110 pregleda
3 odgovora 563 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...