Goran Dren u rubrici Kupovina od
promjena rubrike od Znatko

Naručio sam posebnu odjeću preko internet trgovine Army-Shop, no tvrtka je smještena u Sloveniji. E sad, veličina odjeće mi nije odgovarala pa sam po njihovim uvjetima poslovanja (a koja kažu da se odjeća može vratiti i dobiti povrat novca) napravio upravo tako. Dakle - što?

  • Platio sam poštarinu za poslani paket natrag njima.
  • Zatim dobio potvrdni email od strane njih kako je paket primljen.
  • Usput su me pitali na koji broj računa da novac mi uplate.
  • Poslao sam broj računa.

I tu počinju problemi. Od tada pa do danas već evo 60 dana ne mogu stupiti u kontakt s njima. Ignoriraju me, a nema ni uplate novaca. Sumnjam da ću vidjeti povrat uplate jer vidim na netu da ima još nekoliko ljudi s istom pričom vezanu uz taj web shop. Znam, trebao sam ranije provjeriti, ali sada je kasno za to.

Kako njima u uvjetima poslovanja stoji da se obvezuju vratiti novac unutar 30 dana, a to nisu napravili u tom roku, što ja mogu učiniti tj. postoji li ikakva šansa da ja svoj novac povratim?

Biljana Tandara od
Da li ste naručili robu putem interneta iz dućana u Sloveniji ili iz podružnice tj. webshopa registriranog u Hrvatskoj?‌
Goran Dren od
U web-dućanu u Sloveniji.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Biljana Tandara od
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Za zaštitu potrošača u EU (a Hrvatska i Slovenija su sada članice EU) zadužene su sljedeće institucije:

  • Europska komisija: Opća uprava za zdravstvo i potrošače - Opća uprava za zdravstvo i potrošače je odgovorna za provedbu zakona EU o sigurnosti hrane i drugih proizvoda, za prava potrošača i za zaštitu zdravlja ljudi.
  • Europski parlament: Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača
  • Gospodarski i socijalni odbor - zadužen, među ostalim za izdavanje mišljenja o pitanjima gospodarske i socijalne politike, kojima pripada i zaštita potrošača.
  • Europski ured za zaštitu potrošača - jedna je od najutjecajnijih platformi europskih udruga i institucija koje utječu na razvoj potrošačke politike u Europskoj uniji.
  • Europsko tijelo za sigurnost hrane - koja provodi nezavisna znanstvena istraživanja i djeluje kao savjetodavno tijelo o svim pitanjima koja se odnose na sigurnost hrane.
  • RAPEX - je sustav za brzu razmjenu informacija između država članica Europske unije i Europske komisije o mjerama i poduzetim radnjama u pogledu proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizika za zdravlje i sigurnost potrošača, ukoliko u zakonodavstvu Zajednice ne postoje konkretne odredbe s istim ciljem.

Razmislite da se javite nekim od ovih tijela EU koji služe za zaštitu EU potrošača - a to ste upravo Vi.

+2 glasa
Hrvoje Novak od

U Hrvatskoj bi Vas u 2014. godini štitio Zakon o zaštiti potrošača (samo ako ste fizička osoba, ne i pravna). No, kako velite da se radi o slovenskoj web-trgovini, zakoni su vjerojatno drugačiji.

Slična pitanja

1 odgovor 226 👀
2 odgovora 334 👀
1 odgovor 460 👀
2 odgovora 330 👀
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 284 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...