1.5k pregleda
Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara (3.1k bodova)
Od prijatelja j.d.o.o. tvrtka ima vlastiti web-shop koju bi on kao direktor i vlasnik želio zatvoriti jer je propao biznis prodaje putem tog web-shopa. Kako se to može i da li se može? Tako da ne ulazi u masu kad se bude zatvarao.
  • Tvrtka nema zaposlenika. 
  • Tvrtka nema dugova.
Kolika je cijena za cijeli postupak zatvaranja j.d.o.o. kod web-shopa i na koji s e način to radi?
Zoran Jurić od Zoran Jurić (7.3k bodova)
Ovo bi se i mojoj supruzi u firmi moglo isto dogoditi tj. baš joj treba ova informacija.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak (12.9k bodova)
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Web-shop je prodajni kanal tvrtke ili može biti prodajna jedinica. On pravno gledano ne propada, ali vjerojatno mislite da više ne donosi novac tvrtki tj. jednostavnom d.o.o.-u.

Veći problem je zatvoriti tvrtku nego web-shop. Web-shop je site i tehničkiga možete otkazati web-hosting i on će biti ugašen. Samo tvrtku, prema dosadašnjem osobnom iskustvu u RH, možete zatvoriti kod nas na brži i sporiji način. Odlična je stvar što je brži skuplji, a sporiji jeftiniji - da ne kažem - besplatan.

  • A. Brži i skuplji - neka prijatelj pokrene kod javnog bilježnika zatvaranje tvrtke, te će ga ti troškovi koštati oko 10.000 kuna, a proces zatvaranja će trajati nekih godinu dana.
  • B. Duži i jeftiniji - neka prijatelj otkaže knjigovdstveni servis (ako je njihove usluge koristio), te neka se ne predaju godišnja izvješća FINA-i na tri godine, onda će Trgovački sud po sili zakona sam ugasiti tu tvrtku zbog svoje neaktivnosti - cijena: praktički besplatno; trajanje: oko 3 godine.
od
Ja imam isti problem zelim zatvoriti d.o.o ,ako knjigovodja ne predaje godisnje izvjesce fini dali ipak moram placati te 3godine porez,Hgk itd.
Znatko od Znatko (2.6k bodova)
@Biber Dug sam po sebi ne nestaje, ali pitanje je da li se poreznoj isplati manji iznos potraživati o tvrtke koja je na kraju brisana iz registra Trgovačkog suda. Uglavnom, prema informacijama koje imam - do sada se moglo tako i firma bi tri godine bila potpuno "mrtva" što se tiče plaćanja poreza (njih baš i nema ako ne posluješ!) i HGK. No pitanje je sada kada je Linić uveo ovrhe na porezni dug koje se jako brzo realiziraju. No, ako to i napravi - Porezna ide blokirati bankovni račun tvrtke koja više ne posluje. Jasno Vam je da to nema previše smisla.

BTW, @Biber, zašto niste ovo pitanje postavili kao "ask related question" jer već mali izlazi iz okvira ovog odogovra gore. Hvala. :)
Zoran Jurić od Zoran Jurić (7.3k bodova)
Porezna kaže da "porezni dug ne nestaje gašenjem firme".
od
Hvala na odgovoru.
Filip Jurišić od Filip Jurišić (2.3k bodova)
Osvrt na duži i jeftiniji način - to je nekada moglo proći. Načelno prolazi i danas, barem što se tiče zatvaranja tvrtke međutim porezna uprava može (i hoće) prekršajno goniti odgovornu osobu zbog neispunjavanja obaveza. I može ih se kazniti sa kaznom do nekih 20k kuna, ako se dobro sjećam. Tako da nemojte se baš igrati sa time...

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Robert Mali 19.07.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Robert Mali (4.8k bodova)
2 odgovora
Biljana Tandara 13.03.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara (3.1k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...