Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara
Od prijatelja j.d.o.o. tvrtka ima vlastiti web-shop koju bi on kao direktor i vlasnik želio zatvoriti jer je propao biznis prodaje putem tog web-shopa. Kako se to može i da li se može? Tako da ne ulazi u masu kad se bude zatvarao.
  • Tvrtka nema zaposlenika. 
  • Tvrtka nema dugova.
Kolika je cijena za cijeli postupak zatvaranja j.d.o.o. kod web-shopa i na koji s e način to radi?
Zoran Jurić od Zoran Jurić
Ovo bi se i mojoj supruzi u firmi moglo isto dogoditi tj. baš joj treba ova informacija.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Web-shop je prodajni kanal tvrtke ili može biti prodajna jedinica. On pravno gledano ne propada, ali vjerojatno mislite da više ne donosi novac tvrtki tj. jednostavnom d.o.o.-u.

Veći problem je zatvoriti tvrtku nego web-shop. Web-shop je site i tehničkiga možete otkazati web-hosting i on će biti ugašen. Samo tvrtku, prema dosadašnjem osobnom iskustvu u RH, možete zatvoriti kod nas na brži i sporiji način. Odlična je stvar što je brži skuplji, a sporiji jeftiniji - da ne kažem - besplatan.

  • A. Brži i skuplji - neka prijatelj pokrene kod javnog bilježnika zatvaranje tvrtke, te će ga ti troškovi koštati oko 10.000 kuna, a proces zatvaranja će trajati nekih godinu dana.
  • B. Duži i jeftiniji - neka prijatelj otkaže knjigovdstveni servis (ako je njihove usluge koristio), te neka se ne predaju godišnja izvješća FINA-i na tri godine, onda će Trgovački sud po sili zakona sam ugasiti tu tvrtku zbog svoje neaktivnosti - cijena: praktički besplatno; trajanje: oko 3 godine.
od
Ja imam isti problem zelim zatvoriti d.o.o ,ako knjigovodja ne predaje godisnje izvjesce fini dali ipak moram placati te 3godine porez,Hgk itd.
Znatko od Znatko
@Biber Dug sam po sebi ne nestaje, ali pitanje je da li se poreznoj isplati manji iznos potraživati o tvrtke koja je na kraju brisana iz registra Trgovačkog suda. Uglavnom, prema informacijama koje imam - do sada se moglo tako i firma bi tri godine bila potpuno "mrtva" što se tiče plaćanja poreza (njih baš i nema ako ne posluješ!) i HGK. No pitanje je sada kada je Linić uveo ovrhe na porezni dug koje se jako brzo realiziraju. No, ako to i napravi - Porezna ide blokirati bankovni račun tvrtke koja više ne posluje. Jasno Vam je da to nema previše smisla.

BTW, @Biber, zašto niste ovo pitanje postavili kao "ask related question" jer već mali izlazi iz okvira ovog odogovra gore. Hvala. :)
Zoran Jurić od Zoran Jurić
Porezna kaže da "porezni dug ne nestaje gašenjem firme".
od
Hvala na odgovoru.
Filip Jurišić od Filip Jurišić
Osvrt na duži i jeftiniji način - to je nekada moglo proći. Načelno prolazi i danas, barem što se tiče zatvaranja tvrtke međutim porezna uprava može (i hoće) prekršajno goniti odgovornu osobu zbog neispunjavanja obaveza. I može ih se kazniti sa kaznom do nekih 20k kuna, ako se dobro sjećam. Tako da nemojte se baš igrati sa time...

Slična pitanja

2 odgovora 1.4k 👀
2 odgovora 486 👀
Robert Mali 19.07.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Robert Mali
2 odgovora 11.9k 👀
1 odgovor 5.5k 👀
Maja Kos 04.03.2015. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos
2 odgovora 652 👀
2 odgovora 686 👀
1 odgovor 509 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...