Ivana Mačić u rubrici Sport i rekreacija od
zaključano od Znatkica

Što je propriocepcija?

Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Stjepan Dren Mlinarec od
uređen od Stjepan Dren Mlinarec
 
Najbolji odgovor

Kad zatvorimo oči, osjećaj za prostor oko nas i položaj našeg tijela u njemu ne nestaje. Ne vidimo gdje smo, nego osjećamo gdje smo. Taj osjet za položaj naziva se propriocepcija, to je svijest o tome gdje se nalaze naše ruke, noge, glava, ostatak tijela, te kako je naše tijelo položeno u prostoru. 

Propriocepcija nam omogućuje da kontroliramo vlastite dijelove tijela bez izravnog gledanja na njih. Uzmimo za primjer vožnju automobila. U mogućnosti smo držati pogled na cesti i istodobno prilagoditi ruke na upravljaču i primijeniti odgovarajuću količinu pritiska na pedale kako bi održali brzinu. Vozači s razvijenom propriocepcijom mogu mijenjati radijsku postaju, jesti male obroke, doprijeti do nečega na stražnjem sjedalu, ili raditi bilo koju drugu radnju bez gledanja, tj. održavajući pogled na cesti. Bez propriocepcije, morali bismo svaki put pogledati dolje svoje noge da možemo "naciljati" gas ili kočnicu, ili gledati svoju ruku dok mijenja brzine. Bez propriocepcije bi vožnja bila nemoguća. Kao i sve ostale radnje u životu.

Propriocepcija se bitno razlikuje od ostalih osjetila. Npr. nikada se ne isključuje. Što to znači? Znamo kako izgleda tišina kada prekrijemo uši, znamo kako izgleda mrak kada prekrijemo oči, a kako bi to izgledalo kada bismo mogli isključiti propriocepciju? Bez gledanja uopće ne bismo znali gdje nam se nalaze ruke i noge, život bi bio vrlo zahtjevan. 

Dio literature ovaj osjet naziva “šesto čulo” (iako ih ima zapravo malo više). Prvih pet su kao što znate vid, sluh, dodir, miris i okus. Naš živčani sustav (mozak) organizira ova osjetilna opažanja koja tako postaju temelj našeg osjećanja sebe.

+8 glasa
Augustina Kolak od

Propriocepcija je osjećaj vlastitog tijela u prostoru i osjećaj položaja pojedinih dijelova tijela u odnosu na ostatak.

Npr. kada navečer gledate neki film i jedete kokice, iako zadubljeni u radnju filma, neće vam se dogoditi da promašite usta jer ste svjesni svog tijela u prostoru i znate točno gdje vam je ruka, a gdje su usta. Propriocepciju koristimo automatski, bez ikakvog razmišljanja, zbog toga ona predstavlja naše najzapostavljenije osjetilo. 

Stručnom terminologijom bi se reklo da je propriocepcija proces u kojem se stimuliraju živčani završeci u mišićima i zglobovima kada se tijelo kreće, zbog čega je osoba svjesna svog položaja tijela. 

Izvor: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/proprioception

 

+6 glasa
Lucija Vlaović od
Propriocepcija je osjet relativne pozicije dijelova tijala na druge dijelove tijela ili tijelo u cjelini. Ukratko se može objasniti kao svjest o sebi samome i svome tijelu. Postoje senzori, proprioceptori koji su smješteni u zglobovima, mišićima, tetivama i ligamentima, a osjetljivi su na promjene napetosti i tlaka. Oni šalju podražaje u središnji živčani sustav nakon čeka postajemo svjesni svojih pokreta i sebe u prostoru.

Postoje bolesti i stanja koje izazivaju trajni ili privremi gubitak propriocepcije (ozljede/bolesti središnjeg ili perifernog živčanog sustava te ozljede mišića, tetiva i/ili zglobova). Postoje vježbe propriocepcije koje se koriste za poboljšanje propriocepcije kod sportaša ili kao rehabilitacija za ljude koji imaju smanjenju propriocepciju kojoj je uzrok bolest ili ozljeda. Od rekvizita za vježbe najčešće se koriste nestabilne podloge za stajanje/hodanje, lopte raznih veličina i sprave dizajnirane za poboljšanje propriocepcije.

Slična pitanja

1 odgovor 359 👀
4 odgovora 928 👀
2 odgovora 203 👀
2 odgovora 268 👀
2 odgovora 274 👀
1 odgovor 386 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...