861 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Zašto ljudi sline tijekom spavanja? Kako to spriječiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Slinjenje tijekom spavanja podrazumijeva iscurivanje sline zbog toga što su nam usta otvorena dok spavamo.

Prvo morate razaznati razlog zašto se to događa. Ako vam se događa zbog bolesti koja vas prisiljava da dišete na usta (jer vam je nos začepljen), ono što bih ja tu preporučila jest to da temeljito ispušete nos prije nego što legnete u krevet ili jednom špricnete sprej za nos koji uklanja višak sluzi. Tada se polazite na bok (lijevi ili desni) i pokušajte ostati u tom položaju kroz cijelu noć, kako bi se sluz koja se stvara u nosu kroz noć nakupljala samo u jednoj nosnici.

Možda je to zbog položaja u kojem spavate, npr. kada zaspimo u autu ili na leđima. Ovdje nam se usta otvore jer ih gravitacija vuče, te zato jer nam se tijekom spavanja svi mišići opuste. Najbolja poza u kojoj vam se ovo neće dešavati je ležanje na boku na jastuku koji je otprilike u visini da vam glava stoji ravno, dakle ne previsok jastuk. Također, možete si pokušati namjestiti ruku ispod usta tako da vam ona služi za pridržavanje.

Ako vas muči redovito hrkanje zbog čega su vam usta otvorena, moguće je da imate problema sa sinusima ili krajnicima, te tu nema kućne pomoći. Ako ne uspijete naći rješenje za hrkanje, preporuča se posjet doktoru.
+4 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Slinjenje je uobiti prirodan proces koji nastaje stvaranjem tj. proizvodnjom sline u ustima te gutanjem. preko noci proizvodnja sline se ne usporava, nego ostaje ista kao preko dana.

Postoje 2 uzroka zašto slinimo preko noći, a to su:

1. Disanje preko usta--> postoji velika vjerovatnost da ćemo početi sliniti preko usta ako također dišemo preko njih. Ako nos nije u stanju udisati, naša pluća automatski idu na ''plan B'' te tražu kisik preko usta. Nedisanje putem nosa može biti zbog; 

  • zacepljenog nosa tj. prehlade
  • alergija
  • pušenje
  • upala sinusa
  • lijekovi
  • zbog alkohola i sl.

 2.Položaj spavanja--> Ako spavamo na boku, postoji velika mogucnost da ce nam se usta otvoriti a slina curiti iz njih, a ako spavamo na leđima, slina krece prema grlu.

Kako spriječiti slinjenje tijekom spavanja?

Bitno je prestati udisati kroz usta, a nos inhalirati sa sprejem te ga dobro obrisati. Uzimanje dovoljno Vitamina C može rijesiti taj problem. Također, slinjenje se moze rijesiti spavanjem na leđima, da slina ide nazad u grlo.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Sandra Vukov 21.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor
3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...