179 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Zdravlje i medicina od Mia Marijanović (9.2k bodova)
I ne samo biti i napet i tjeskoban i živčan nakon potresa već i zbog covid-19 pandemije i svega drugoga što smo proživjeli kroz 2020?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako ste doživjeli potres u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.0k bodova)
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor
Svi su napeti, tjeskobni,živčani, sve od navedenog i smatram da je to sasvim normalno. Nije normalno da je netko nakon toga hladan i da nema reakciju. Događaju se stvari koje nisu normalne i naše reakcije su normalne. Međutim treba ostati sabran, ne komentirati stalno takve stvari pred vašom djecom, ne paničariti, koliko god je to moguće jer i bez paničarenja se svi budimo na svaki zvuk i pokret s ulice mislimo da je potres i kad nije i kad je.. treba se okupirati sa životom, posao, obitelj, tjelovježba, paziti na nošenje maske i dezinfekciju ruku, za svaki slučaj imati uvijek neku manju torbu spremljenu tek tolko da imamo neke bitne stvari u njoj, nadam se da će sve biti u redu.
+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.9k bodova)
Potres je traumatičan događaj i normalno je nakon njega osjećati se nervozno, tjeskobno i živčano. To je prirodna ljudska reakcija i moramo si dati vremena da se smirimo.
Mislim da je važno pokušati barem na neko vrijeme odvratiti misli od onoga što smo preživjeli, a ne stalno ponovno vrtiti taj događaj u glavi. Nemojte neprestano provjeravati aplikaciju za potrese jer vam to ne pomaže. Nemojte neprestano gledati vijesti jer ćete tako samo pogoršati stres. Dovoljno je da se informirate jednom dnevno.
Također pomoći će vam ako se pripremite na slučaj novog potresa. Kod vrata imajte torbu sa spakiranim nužnim stvarima. To bi vas moglo donekle umiriti.
Razgovarajte s bližnjima o tome kako se osjećate. Svi smo prošli kroz neke loše stvari tijekom prošle godine i jedni drugima možemo biti podrška.
Mogli biste se osjećati bolje ako na neki način pomognete ljudima s pogođenih područja, bilo volontiranjem, materijalnom ili novčanom donacijom. Tako ćete preusmjeriti misli na pomaganje drugima umjesto da sebe mučite negativnim mislima i strahovima.
Također nemojte se ustručavati potražiti psihološku pomoć. Razgovor sa stručnjakom mogao bi vam pomoći i umiriti vas.
Hrvatsko društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije pruža psihološku pomoć na brojevima 0912065930, 0922023479 te na e-mailu psihologijasmz@gmail.com

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Ivan Gačić 09.11.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić (8.6k bodova)
3 odgovora
4 odgovora
1 odgovor
Darija Magdalenić 05.10.2022. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Darija Magdalenić (3.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...