539 pregleda
Ana Primorac u rubrici Posao od Ana Primorac (5.3k bodova)

Ima ta poslovica "tko radi - taj i griješi"

kako ju tumačiš?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+23 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer (11.5k bodova)
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor

Onaj koji radi, sigurno će barem jednom u životu u nečemu pogriješiti, dok onaj koji ne radi, te pogreške ne može niti napraviti. Međutim, greške u životu su nešto što nas uči. Svake greške koje smo napravili u životu, pa bilo da su vezane za posao ili za neke druge situacije, uče nas kako da postanemo bolji, da se usavršujemo, da ne radimo više te iste greške. Učenje iz svojih grešaka je nešto što nas jača, omogućuje nam da se "podignemo" na višu razinu, da se možda usmjerimo u nekom drugom smjeru kojim ćemo postati snalažljivi, kreativniji, promišljeniji. 

Često sam se u životu susrela s razmišljanjem: "Pa onda mi je bolje da ne radim, pa neću niti griješiti", ali smatram da je to pogrešan pristup jer na takav način sami sebi ograničavamo brojne prilike i mogućnosti u životu, ne dopuštamo si taj osobni rast, ne mičemo se s te iste "točke" na kojoj smo trenutno. 

S tom izrekom je povezana i ova: "Griješim, dakle učim". Takvim načinom razmišljanja, greške nam u životu neće predstavljati nešto loše, nego baš suprotno, nešto iz čega ćemo izvući pouku i ne ponavljati je. 

+14 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (29.9k bodova)

Tko radi upravo taj i griješi. 

15 Work Mistakes To Avoid – Big Interview Resources

Ako ništa ne radimo, ne možemo griješiti. Svaki rad i nova situacija sa sobom nose nove izazove koji su nam nepoznati i s kojima se susrećemo često po prvi puta. Nije lako uvijek od prve sve napraviti kako treba - jer nešto radimo po prvi puta

Ova poslovica govori o tome da ako radimo i ustrajemo u nečemu , da ćemo vrlo vjerojatno puno puta pasti i pogriješiti. Ali svaki pad nas ne treba obeshrabriti i trebamo nastaviti dalje. Ne smijemo odustati na svojim greškama, već moramo biti spremni na to da će do njih doći. Trebamo samo znati prihvatiti ih i nastaviti dalje prema cilju rada. 

+10 glasa
Monika Kiris prije od Monika Kiris (10.9k bodova)

'Umjesto da ih se sramimo, svoje greške trebamo slaviti i učiti od njih'

Koliko ste puta odustali od novog projekta jer ste se bojali neuspjeha? Ili vas je bilo sram kad ste rekli nešto krivo na sastanku? 

Na poslovnoj konferenciji Future Tense upravo o ovim trenucima – i o onome što iz njih trebamo učiti – govorio je poslovni filozof Anders Indset. Unutar tematske cjeline Future of Leadership održao je predavanje „The Art of Being Wrong“ te je prisutnima približio njihove greške i pokazao da ih se ne moraju bojati.

Pogreške su prirodan i neizbježan dio učenja. Svi griješimo! Pitanje je kako bismo trebali pristupati greškama? Trebamo li posramljivati ljude ili trebamo biti na drugom kraju spektra, a to znači slaviti ih?

...pitanje je koje postavlja Anders Indset.

Ines Madunić / Komunikacijski laboratorij

Indset tvrdi kako okolina igra ključnu ulogu u tome kako se osoba odnosi prema pogreškama i neuspjesima. Stigma od grešaka ili neuspjeha u nekim organizacijama uspijeva zasjeniti sve drugo, što može stvoriti strah od neuspjeha, kao i obeshrabriti ljude da isprobavaju nove stvari. 

Trebamo ohrabrivati osobe koje griješe da priznaju svoje greške i nauče od njih jer to može dovesti do osobnog rasta, a time i rasta cijele organizacije.

+6 glasa
Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.7k bodova)

Nitko nije savršen i svi mogu pogriješiti. Pa i ja. 

Ali samo ako radim.

Jer ako ne radim - onda ni ne griješim. Jer kad ništa ne radim, ne mogu pogriješiti. Da se iz toga logički zaključiti: Onaj tko ne radi - ne griješi.

Ali nije pogriješiti uvijek sramota. Samo ljudi se boje pogriješiti zbog osude okoline. I onda slabo rade ili nikako. Ispada sa jedino hrabri i odvažni danas rade.

Najčešće u životu one koji rade osuđuju za greške oni koji ne rade. S obzirom da ima jednih i drugih na ovome svijetu, oni koji rade će gurati svijet naprijed, a zbog onih koji ne rade postoji ova poslovica. :P

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Domagoj Erol 02.10.2022. pitanje u rubrici Politika od Domagoj Erol (5.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 01.11.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić (15.8k bodova)
2 odgovora
Nino Marić 30.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić (15.8k bodova)
2 odgovora
Nino Marić 30.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić (15.8k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 30.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić (15.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...