81 pregleda
Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris (8.8k bodova)

Koja je posljednja umjetnička instalacija u Makarskoj predstavljena u sklopu projekta "Okolo na moru" 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Znatko

Okolo na moru: ne propustite otplesati zadnji ples „Okolo“ po Makarskoj

„Plesači“ za kraj – još jedna umjetnička instalacija pronašla je svoje savršeno mjesto podno Biokova

Okolo Zagreb

Umjetnički susreti „Okolo“ po Makarskoj nastavljaju se i u rujnu, ovoga puta u dvorištu Glazbene škole gdje su „Plesači“ kiparice Ana Marije Maravić pronašli svoje savršeno mjesto za otplesati zadnji ples ovoga ljeta. Sve do 12. rujna 2022. „Plesači“ će se skrivati u krošnji stabla ispred Galerije Antun Gojak, upijati zvukove glazbe i vibracije umjetnosti te se igrati s vjetrom i svjetlom. To je ujedno i posljednja u nizu umjetničkih instalacija koje se predstavljaju u Makarskoj u sklopu ovogodišnjeg programa „Okolo na moru“, kao dio kulturnog projekta „Maestrale“ koji traje sve do kraja rujna, a iza kojeg stoji Grad Makarska.

Mlada zagrebačka kiparica Ana Maria Maravić kroz seriju skulptura od terakote nazvanu „Plesači“ promatra život kao melodiju, a ljude kao plesače koji biraju svoje pokrete, svjesno ili nesvjesno. Bili oni graciozni i uzvišeni, lepršavo razigrani, usporeni ili pak tromi i nespretni, pokretima koje biramo definiramo svoju vlastitu melodiju uz koju se gibamo, odnosno svoj vlastiti život. Hoćemo li pasti i ostati na tlu ili ustati i stvoriti novu verziju sebe te ponovno doći do ugodnih nota?

Okolo Zagreb

„Plesači“ su treće, ujedno i posljednje ovogodišnje umjetničko iznenađenje projekta „Okolo“ koji je u Makarskoj tijekom ljeta, umjetničkim intervencijama prethodno predstavljenima na zagrebačkom izdanju, udahnuo novi život u neke od najljepših makarskih kala i dvorišta stare gradske jezgre. Tako je u srpnju 2022. na Lištunu postavljena zanimljiva instalacija mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom „Među oblacima“, u kojoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama te u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Program se nastavio u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All „Imaš zlatne ruke“, simbolično postavljenim u Prvosvibanjskoj ulici kao svakodnevna gesta odavanja počasti vrijednim rukama. Rad se osvrtao na sve one vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada koji trebamo uvijek iznova cijeniti. Također, pozivao je na istraživanje lokalne umjetničke scene i Prvosvibanjske ulice, čiji šarm naglašavaju ateljei i galerije raznih kreativaca te poticao na upoznavanje Makarske kroz ruke lokalnih umjetnika, dizajnera i obrtnika.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. Ove godine „Okolo“ se udružuje s projektom „Maestrale“ koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada te postaje mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika, pružajući priliku za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre i umjetnike te suvremene umjetničke instalacije. Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo“ Makarska postaje službena „Okolo na moru“ destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Makarske. Program projekta „Maestrale“ možete pratiti na Facebooku i Instagramu te mrežnim stranicama Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske. Svi su pozvani u ovu jedinstvenu umjetničku šetnju Makarskom!

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...